Små påsatte brande

Små påsatte brande

Celeste Ng er forfatteren bag “Små påsatte brande”, som nogen måske kender fra den engelske titel “Little Fires Everywhere”. Jeg havde dog aldrig hørt om bogen før jeg læste om den igennem Politiken og her tænkte jeg straks på bogen “Store små løgne”. Jeg var også så heldig at møde Celeste Ng hos Politiken for et par uger siden hvor hun også selv nævner sig værende i samme genre, og Reese Witherspoon, som havde en af de bærende roller, har købt rettighederne til at lave en miniserie over “Små påsatte brande”, som vi alle kan glæde os til at se.
Bogen er dog på mange måder langt fra andre jeg har læst i samme genre. Den har virkelig mange facetter og inkluderer mange af livets store ting.
Vi starter med at blive introduceret for byen Shaker Heights, en by som er meget lig den by vores forfatter selv er vokset op i. Alt ånder fred og fordragelighed. Alle indbyggerne bor side om side i nogenlunde ens huse, hvor kommunen har bestemt hvilke farveskalaer der må males i, græsplænerne er slået, skraldet er flyttet om i gårdene og alle lever sammen i dette meget velfungerende og udadtil perfekte samfund. En dag flytter Mia ind i et hus, som hun har lejet af mrs. Richardson og med sig har hun sin datter Pearl. De er tilflyttere og fraflyttere fra nær og fjern, men de har nu en ide om at det skal være slut, og at de skal slå sig ned i denne by. Pearl bliver hurtigt en del af søskendeflokken hjemme hos mrs. Richardson og Mia får små jobs ved siden af, imens hun udfolder sin kunstnerdrøm.

Bogen starter med slutningen, som er et meget bevidst valg af forfatteren. Hun kan godt lide at fortælle os hvor rejsen skal slutte, og dernæst fortælle os historien om hvordan vi kom der til. Man finder derfor også hurtigt ud af hvorfor titlen er som den er, og den bliver kun mere udpræget og især i overførte betydninger. I den første tredjedele af bogen sker der ikke så meget drama, men her bliver personerne og miljøerne introduceret grundigt. Man finder hurtigt rundt i hvem der er hvem og hvad deres relationer er, samt hvordan livet går sin daglige gang. Også tidsånden, som er 90’erne, er meget gennemgribende og rigtig fint beskrevet. Der er ingen mobiltelefoner, og massere af Jerry Springer i tv’et.

Bogens omdrejningspunkt er Mia og Pearl, og deres liv kommer man også meget tæt ind på. Pearl med alle teenageproblematikkerne, om at have venner, drengevenner, skolekammerater og søde drenge som man hemmeligt forelsker sig i. Man får et klart indtryk af at Pearl er pigen der har rejs jorden rundt og ikke har nogen grund til at lave nære relationer, da hun plejer at rejse videre, men det vender Shaker Heights om på. Mia, Pearls mor, har også sine ting at slås med, og har klart sine egne skeletter i skabet. Mia får også et job som hushjælpen hos familien Richardson, og dette er Pearl ikke helt fan af, da hun så ikke har familien for sig selv. En dag overhører Mia dog noget, som vender alting på hovedet for tre familier, samt splitter byen og en kæmpe forældresag bliver sat i gang.

”(Hele tiden kunne spørgsmålet barberes ned til det basale: Hvad gjorde nogen til en rigtig mor? Handlede det om biologi eller om kærlighed?)”

Celeste Ng har en masse pointer i bogen, hun gerne vil frem til. Ud over de almindelige problemer mennesker går og tumler med, vil hun også gerne vise at folk kan ændre sig. Hun har bevidst ingen umiddelbare skurke eller helte med i romanen, men vil gerne have at folk danner deres egne meninger og måske også ændrer dem, og for mig virkede det i hvert fald. I det ene kapitel holdt jeg med den ene og i næste kapitel var dette vendt. Hun viser at folk har gode og dårlige sider og at intet er givet på forhånd. Hun skildrer også raceproblematikkerne og hvad disse kan indebære, og dette er også en af grundene til at hun lader romanen foregå i 90’erne.
Nemlig så vi dengang skulle tro at vi i dag er kommet meget længere på det punkt end vi egentlig er nu, men der er stadig lang vej igen og mange har stadig en byrde med sig fra fortiden som vi stadig bærer på i dag.

Alt i alt er bogen meget interessant. Om det perfekte, der møder det uperfekte. Det trygge basale liv, som bliver udfordret af det frie, og to voksne kvinder, som tørner sammen i modstrid, men alligevel jalousi.

En bog om at være den man er, eller finde den man vil være, at lære at leve med ens valg, at få flere chancer, at tage dem, at blive skuffet og alligevel måske ikke kunne lave om på sig selv. Arv og miljø og alt der hører dertil.

Original titel: Little Fires Everywhere

Forfatter: Celeste Ng

Antal sider: 351

Rikke H

Jeg er 25 år, og bor med min kæreste på Vesterbro i København. Jeg er folkeskolelærer på 3.år på en skole i Brønshøj.

Relaterede indlæg

Anna O

Anna O

Svar