Naboskab

Naboskab

Til et event i Kongens Have i maj med temaet “selvudgivelser”, mødte jeg Mogens Sørensen.

Han har fordybet sig i bøger i mange år, og har også skrevet et par stykker. Han har bl.a. udgivet en fabel, som er blevet brugt til en eksamen i folkeskolen, og så denne novellesamling som jeg var så heldig at få et anmeldereksemplar af.

Bogen er udgivet i 2016 og indeholder 14 noveller i alt, og som bliver beskrevet af forfatteren selv som noveller og prosastykker, der er blevet til over en længere årrække fra 80’erne og op til starten af det nye årtusinde. Selvom der er forældede træk, håber han dog stadig at de har noget at sige, hvilket jeg som læser også mener.

Novellerne tager udgangspunkt i naboskab, som titlen også ligger op til, om folk der kender hinanden, og om folk der ikke kender hinanden på trods af at deres liv leves lige ved siden af hinanden.

Alle novellerne havde et sjovt eller vigtigt budskab, men der var alligevel nogle jeg holdt mere af at læse end andre.

F.eks. første novelle “Naboskab” der handler om en mand, som bor alene, og lever ret trivielt, nærmest kedeligt. Han tænker at han gerne vil gøre noget mere med sit liv, så som at få sig nogle venner eller begynde at dyrke en hobby, men han kan ikke lige tage sig sammen til det. Man overværer hans hverdag og tanker i denne novelle, og der er sjove indspark om hverdagen og det at leve i en priviligeret verden, til- og fravalg, kendskab, venskab og hverdag.

“En stemme annoncerede popmelodier, som om det var verdensbegivenheder.”

“Han var dog på nik med sin nabo, en spinkel pige med kort brunt hår og mørke øjne. Hun var vidst nok studerende. På hendes dørskilt stod der J. Fjellgren. Hvad mon J. stod for. Selv havde han brudt anonymiteten og skrevet Poul Hansen på sit dørskilt. Det virkede dog stadig anonymt med det typiske navn.”

Også novellerne “Splinten”, “Hvad voksne mennesker dog kan finde på”, ” Overtrækket” og “En indkøbstur” gjorde særligt indtryk på mig, trods deres klichéer, fortæller de åbent og ærligt om menneskers sande natur og mærkværdigheder og det er lige netop derfor jeg ret godt kan lide denne novellesamling, hvis titel og forord er både nærværende og vigtige i vores tids samfund.

Jeg vil anbefale denne novellesamling til alle, der er nysgerrige på fortiden, nutiden og fremtiden som han maler et fint billede af med hans observationer gennem livet.

 

Titel: Naboskab

Antal sider: 232

Forfatter: Mogens Sørensen

Rikke H

Jeg er 25 år, og bor med min kæreste på Vesterbro i København. Jeg er folkeskolelærer på 3.år på en skole i Brønshøj.

Relaterede indlæg

Anna O

Anna O

Svar