“Fordele og ulemper ved at huske”

“Fordele og ulemper ved at huske”

“Gad vide om han godt kunne lide at kigge på den hver dag, eller om han syntes den var dødssyg, for minder virker forskelligt. Nogle gør en varm over det hele, og andre borer en kæp ind i siden på en.”

Tænk hvis du havde minder som gjorde begge disse ting i din klare erindring. Sådan er det for den 10-årige Joan som er familien Sullys eneste barn.

Efter den dag hun faldt og slog hovedet i byggemarkedet, har hun husket alt i sit liv, både gode og dårlige ting. Hun husker helt tydeligt, både hvilke mennesker hun har mødt, hvilken dag hun mødte dem, og helt ned til detaljer om hvad de lavede og hvilket tøj de havde på.

Joan føler at denne evne nogle gange kan være en smule irriterende, og hun vil egentlig helst bare være kendt. Dog ikke som pigen der husker alt, men lidt som sin far, der er kendt for musikken. Derfor vil hun egentlig også helst kaldes Joan Lennon, efter John Lennon, og en dag, da der bliver udskrevet en sangkonkurrence, ser hun det som hendes helt store mulighed.

Gavin er familiens ven, og da hans partner Sydney dør i en alt for ung alder, flytter han ind hos familien et par uger.

Gavin kender til Joans evne omkring at huske alt hun selv har oplevet, og da han finder ud af, at hun har mødt Sydney, slår han en handel af med hende. Han hjælper hende med at skrive sangen til sangkonkurrencen, mod at Joan fortæller alle de minder hun har om Sydney.

Bogens fortælling er forholdsvis langsom, men alligevel griber den en om hjertet, og Val Emmich formår at skrive den så fint og yndigt at man kommer til at holde meget af specielt Joan og Gavin som personer.

Bogen er også fyldt med søde, bemærkelsesværdige citater, som kravler ind under huden på en.

“Jeg hader at lægge mig til at sove, for voksne gør så mange ting, når man ikke er der, som for eksempel at pakke deres ting og tage afsted.”

“Jeg hader når folk beder mig om at glemme ting, for det viser, at de overhovedet ikke kender mig.”

“Jeg glemmer altid de neutrale minder. Jeg har det med kun at huske de vildeste højder og de dybeste afgrunde.”

Disse citater er nogle af de mange der fandt plads inden i mig i løbet af læsningen af denne bog. Nogle af citaterne fik endda lov til at blive skrevet ned i en lille notesbog jeg bruger til at holde styr på handlingerne i de bøger jeg læser og anmelder, da jeg ikke helt kunne slippe dem.

Citateterne beskriver også så fint hele hovedessensen i denne hyggeligt, sjove og rammende fortælling om voksne, børn, fordele og ulemper ved at huske og nærhed mennesker imellem.

Originaltitel: The Reminders

Oversat af: Nete Harsberg

Forfatter: Val Emmich

Rikke H

Jeg er 25 år, og bor med min kæreste på Vesterbro i København. Jeg er folkeskolelærer på 3.år på en skole i Brønshøj.

Relaterede indlæg

Du er her

Du er her

Syrener og støv

Syrener og støv

Svar