Anmeldelse af “Analfabeten der kunne regne”

Anmeldelse af “Analfabeten der kunne regne”

Det sker sjældent at man bliver fuldstændig overrasket over handlingen i en bog… Det sker ihvertfald sjældent for mig. Jeg har altid en fornemmelse af, hvordan bogen vil være og hvilke andre bøger den vil minde mig om. Det troede jeg også var tilfældet med denne bog. Det var det ikke! Jeg forventede på ingen måde en skør og humoristisk fortælling, da jeg købte denne bog. Hvorfor, ved jeg ikke.

Jeg kan på ingen måde skjule min begejstring! Jonas Jonasson tager én på en fantastisk rejse i “Analfabeten der kunne regne”.

I Sverige møder vi Ingmar. Han hader monarkiet og vil gøre alt, der står i hans magt, for at vælte kongen.
Da han efter mange år løber tør for idéer, bliver hans kone gravid og hun får tvillinger. Ingmar ser her en unik mulighed for at lære den ene af sønnerne op i hans ånd – ned med monarkiet. Den anden søn fortæller de ingen om – med andre ord, han eksisterer ikke.
Sideløbende møder vi hovedpersonen Nombeko – en analfabet der har lært sig selv at regne. Og hun er dygtig, meget dygtig. Dette skal vise sig, at være en kæmpe fordel i hendes flugt fra Sydafrika og væk fra 7 år i fangeskab. Med diamanter syet ind i jakken og en atombombe på slæb, er hun snart på vej til Europa.
De to historier flettes sammen og der sker vilde ting. Nombeko stifter bekendskab med tre kinesere, Holger 1, Holger 2, Holger 1’s skøre kæreste Celestine og flere skøre eksistenser. Alt imens hun har en atombombe på slæb.

Lyder det underligt? Giv den en chance alligevel – du vil højst sandsynligt elske den af samme årsag!

Jonas Jonasson får, på forunderlig vis, blandet diverse virkelige hændelser ind i det skøre plot. Det giver noget helt specielt til historien, da man hele tiden får at vide, hvad der sker i verden samtidig med at den skøre historie udspiller sig.

“Analfabeten der kunne regne” er en komplet urealistisk og fantastisk fortælling om mod, kærlighed og venskab! Og nårh ja, om at redde verden.
Derfor får den 5 (ud af 6 skrivepenne). Læs den!

 

 

 

 

 

 

Forfatter: Jonas Jonasson

Første sætning: Den statistiske sandsynlighed for, at en analfabet vokser op i 1970’ernes Soweto og en dag bliver lukket inde i en kartoffelbil sammen med den svenske konge og statsministeren, er én til femogfyrre milliarder syv hundrede seksogtres millioner to hundred og tolv tusind otte hundred og ti.

Sider: 380

Rikke K

Relaterede indlæg

Krigens logik

Krigens logik

Svar