En af os lyver

En af os lyver

“En af os lyver” har jeg modtaget som anmeldereksemplar fra Carlsen Puls, og det er en bog til det unge publikum, som ikke skuffer!

Simon har en sladder-app. Han poster ting omkring alle på skolen, og der er altid et nyt offer i kikkerten. Alle frygter app’en, men samtidighed kan de heller ikke helt holde sig fra at læse på den. Desuden kommer det altid frem at det ikke bare er sladder, men altid er sandt.

Allerede her kommer bogen og denne YA-fortælling realistisk fra start og rammer plet i forhold til dens målgruppe. Problematikkerne som de unge, men også voksne mennesker har svært ved, nemlig de sociale medier. Samtidig møder vi de fire unge mennesker Bronwyn, Cooper, Addy og Nate. Hver for sig er de meget forskellige personligheder, og lever meget forskellige liv samt kommer fra forskellige familier.

Bronwyn er skolens gode pige.

Addy er hende med det perfekte liv.

Cooper er skolens sportsmand.

Nate er skolens udskud.

Man finder dog hurtigt ud af er der sker mere i de fire unges liv end man lige tror, og til at starte med er det eneste der binder dem sammen, at de går på samme skole, dog lige ind til de alle bliver mistænkt på mordet for Simon. Herefter bliver deres liv forbundet på en måde de ikke troede mulig. Bogen rammer altså nu både ungdommen med alle dets problematikker om skole, venskab, kærester, sociale liv uden for og på skærmen men nu også krimifolket, da bogens omdrejningspunkt er at finde Simons morder, og på denne måde hører man om de fire unges liv og hvordan de kommer nærmere hinanden men også nærmere sandheden.

Helt lavpraktisk er bogen delt ind i tre hoveddele med efterfølgende kapitler.

Første del – Simon siger

Anden del – Gemmeleg

Tredje del – Sandhed eller konsekvens

Man læser historien ud fra de fire hovedpersoner, som hele tiden i hvert afsnit skifter til en ny person, med hans eller hendes udgangspunkt til begivenhederne. Dette fungerer virkelig godt. Det giver fin mening at have forskellige overskrifter, specielt når kapitlerne ikke har overskrifter. De lukker op for hvad der skal ske i kapitlet, men holder samtidig det hele skjult. De fire personer er også spændende på hver sin måde, og det er interessant at kunne høre forskellige begivenheder fra deres forskellige synspunkter. Det giver klart noget til historien, både i forhold til tempoet, men også til historiens dybde  og det forvirrer overhovedet ikke læseren, tværtimod.

“Falder, flyver, flyder”

Jeg var glad for både historien, både det krimiagtige men også bare livet for de fire unge mennesker. Der er rigtig fine beskrivelser af specielt kærlighsseancerne og der er fine finurlige ordspil som får en til at føle sig indhyllet i bogen endnu mere. Meget beskrivende ord, som handler om livets op- og nedture men også alt det imellem.

Deres liv bliver heller ikke mindre kompliceret af at få mediedækning, og de skal nu tænke over hvert skridt de tager. Både grundet det mystiske mord, og det at deres advokater hele tiden står i skyggerne og prøver at vejlede dem, men hvordan kan man gøre det rigtige hele tiden, især når man er ung.

“Sexismen lever i bedste velgående i dækningen af sager som vores, for Bronwyn og jeg er ikke nær så populære blandt befolkningen som Cooper og Nate, Især Nate.”

Jeg tænker umiddelbart ikke at jeg generelt er målgruppen, men jeg blev fanget af den, og ønskede selv også at læse den, også for fornøjelsens skyld. Jeg tror at målgruppen til denne bog vil føle sig meget medrevet af den, og vil kunne sætte sig ind i hovedpersonernes historier. Venskaber der brydes og opbygges, fejltagelser, fester, ensomhed og at det hele nogle gange bare er så meget over the top at man bliver nødt til at flygte. Hvilket nogle af personerne også gør meget kort, da de ikke kun skal tackle deres eget liv, men nu også kunne snakke med politiet om Simons morder og hele tiden være på vagt over for de andre implementerede, men samtidig også føle at de hører sammen, grundet situationen de er blevet sat i, dog hele tiden med tanken om at “En af os lyver”.

Originaltitel: One of US is Lying

Forlag: Carlsenpuls

Antal sider: 393

Rikke H

Jeg er 25 år, og bor med min kæreste på Vesterbro i København. Jeg er folkeskolelærer på 3.år på en skole i Brønshøj.

Relaterede indlæg

Anna O

Anna O

Svar