Efterskælv

Efterskælv

Titel: Efterskælv
Forfatter: Sofie Riis Endahl
Sider: 348
Forlag: Byens forlag
Første sætning: “Jonathan er smuk, dødbringende smuk, som han står der med sit blå hår, sine runde briller og sin septum og ser ud over altanen, mens den glødende ende af hans smøg er det eneste, der oplyser hans ansigt.”

“Efterskælv” er Sofie Riis Endahls tredje roman og i en alder af kun 18, må man sige det er ret imponerende. Jeg har ikke læst de to tidligere romaner, men Sara har anmeldt den første: “Sindstequila”. Tryk her for at læse anmeldelsen.
Selvom jeg ikke har læst de to andre romaner, kunne jeg sagtens følge med i “Efterskælv”. Du behøver derfor ikke læse dem i rækkefølge.

I “Efterskælv” følger vi de tre piger Viktoriya, Caja og Ellen. Pigerne er barndomsveninder, men nu hvor de går i 1.g har meget ændret sig. Engang i slutningen af folkeskoletiden, er de tre piger gledet fra hinanden – som det jo så ofte sker.

Viktoriya er den typiske 12-tals pige. Intet er nogensinde godt nok. Hun har en kæreste, 5 A-fag, cykler nemt 50 km, bliver ked af det hvis hun får et 10 tal… Og så ryger hun hash.

Caja har ud ad til det hele og alle på gymnasiet ved hvem hun er. Hun har mange følgere på instagram og den perfekte kæreste. Hun tænker i likes og følgere og er blevet ekspert i at være ‘Caja Bjørnsholm’.

Ellen har kun én veninde i gymnasiet og ellers er hun en af dem der går i ét med væggen. Hun beslutter sig for at holde nytårsfest, da en af de andre fra klassen aflyser den originale plan.
Denne fest ender med at ændre alt for de tre piger. Op til, og efter, nytårsaften prøver pigerne grænser ad og de lærer en masse om sig selv: Bl.a. at man ikke kan holde en falsk facade særlig længe.

“Efterskælv” – Sofie Riis Endahl

“Efterskælv” er en roman om at finde sig selv – og om at prøve at leve op til et ideal man selv har skabt.
Jeg kan selv huske fra gymnasiet, hvordan man desperat prøvede at have styr på alting, selvom alt var ét stort rod. Denne roman beskriver det så godt. Selvom meget har ændret sig, fra dengang jeg gik i gymnasiet, er meget stadig det samme. Forvirringen, usikkerheden og alt det spændende der skal prøves for første gang.
Sofie Riis Endahl formår virkelig at beskrive de tre pigers personligheder og liv godt. Så godt at man på blot 348 sider føler at man kender dem og man får lyst til at passe på dem, og sige: “Det skal nok gå alt sammen.”
Hvor er det forfriskende at læse en ungdomsroman af en 18 årig, (selvom det krævede at jeg måtte google væsentlig mere end jeg plejer).

“Efterskælv” er realistisk og giver et realistisk billede af hvad teenagere i dag kæmper med. Som tidligere skrevet, kæmper de med de samme ting som teenagere altid har kæmpet med, men de sociale medier giver altså en ekstra dimension ift. deres selvbillede.
Jeg er personligt rigtig glad for, at alle mine fejltagelser og bommerter, ikke blev sendt rundt på snapchat. Det var slemt nok som det var 😉
Sofie Riis Endahl skriver ægte og indlevende. Man tror på hvert ord.

Alt i alt er “Efterskælv” en virkelig god ungdomsroman. Jeg slugte den på to dage og vil klart anbefale den til alle teenagere – og folk som kan lide en god ungdomsroman.
Jeg læser faktisk sjældent bøger i denne genre og jeg blev meget positivt overrasket.
Til sidst må jeg også bare nævne den smukke forside! Enkel, smuk og så sigende.

Jeg giver derfor “Efterskælv” 5 ud af 6 skrivepenne.


Rikke K

Relaterede indlæg

Heartstopper 4

Heartstopper 4

Svar