Anmeldelse af Trylleblik

Anmeldelse af Trylleblik

Forfatter: Ane Bjørn
Udgivelsesdato: 3/6 2021
Illustrator: Ane Bjørn
Første linje: “Vidste du, at hvis man lukker det ene øje og dækker for det med to fingre, så får man trylleblik?”

For ti dage siden fik jeg besked om at der ventede en pakke til mig i pakkeshoppen. Jeg ventede ikke en bog og derfor skyndte jeg mig ikke derned for at hente den.
Pakken var fra Gutkind forlag og det viste sig at være forlagets første børnebog. Den hedder Trylleblik og er skrevet og illustreret af Ane Bjørn. Jeg kendte ikke forfatteren og det er altid en smule nervepirrende, når man får (børne)bøger, som man ikke har bestilt og hvor man ikke kender forfatteren.

I pakken lå selve bogen, et aktivitetshæfte og en illustration. Mit første indtryk var, at jeg her sad med en børnebog der var virkelig lækkert illustreret og at der var sans for detaljer. Herefter håbede jeg så endnu mere at jeg ikke ville blive skuffet, når jeg begyndte at læse…
Heldigvis blev jeg på ingen måde skuffet!

“Trylleblik” handler om en pige, der lærer noget helt særligt af sin bedstemor: Hvis man holder to fingre for det ene øje, får man trylleblik og kan se ting, man normalt ikke kan se.
Dette viser sig at blive pigens redning, da hendes familie er nødt til at forlade deres hjem og deres land, for at komme til mere trygge steder.
Vi følger familiens flugt fra det land de kommer fra og dette gør vi ved hjælp af illustrationerne. Et eksempel er en illustration, hvor familien sidder i en båd med en masse andre flygtninge. Folk omkring pigen er bange og passer på hinanden, mens pigen ligger ud over rælingen og kigger (med sit trylleblik) ned i dybet. Teksten til dette billeder er: “Jeg kan se havfruerne i dybet.” Hun kigger drømmene ned på havfruerne, som kigger tilbage på hende.

Der findes mange magiske ting i verden, selv på de mest umulige steder, men man kan kun se dem, hvis man ved, hvordan man skal kigge.

Trylleblik

Bogen har utroligt mange smukke, men samtidig forfærdelige, øjeblikke – på trods af de blot 32 sider. Børn og flugt er jo et tungt tema, men børn kan, og skal, også læse den slags. Som dansklærer ved jeg om nogen, hvor gode de fleste børn er til at sætte sig ind i denne slags fortællinger og snakke med om følelser og andres liv.
Dansklæreren i mig gik faktisk straks igang med at tænke undervisning og hvordan jeg kan benytte mig af denne bog i undervisningen. Der er så meget at tage fat på, på hvert enkelt billede og jeg glæder mig til at læse bogen højt for mine 3. klasser en dag – og gennemgå billederne, detalje for detalje, sammen med dem.
Aktivitetshæftet lægger også godt op til, hvordan man kan arbejde med bogen og giver en masse kreative bud på fortolkningsopgaver.

Bogen slutter af med en illustration der viser pigen, pigens far og søster/bror er kommet godt over på “den anden side” og pigens sidste ord i bogen er: “Og nu har jeg vist det til dig.” Pigen giver dermed trylleblikket videre til læseren.

Kneb jeg en tåre da jeg læste bogen? Ja.
Er jeg ekstra følelsesladet lige nu? Måske.
Er jeg nødt til at give bogen mange skrivepenne? Jep!

Rikke K

Relaterede indlæg

Anna O

Anna O

Svar