Spøgelser

Spøgelser

Forfatter: Dolly Alderton
Sider: 416
Forlag: Hr. Ferdinand
Første sætning: “Jeg blev født d. 3. august 1986, og den dag lå “The Edge of Heaven” med Wham! nummer et på hitlisterne.”

Beskrivelse fra forlaget:
Nina Dean er i begyndelsen af trediverne, en anerkendt madjournalist med en kærlig kreds af familie og venner omkring sig, og så har hun lige fået en ny lejlighed. Da hun møder Max, en charmerende drømmeprins som allerede på første date fortæller hende at han har tænkt sig at gifte sig med hende, føles det som om alt går efter planen. Et nyt forhold kommer på det helt perfekte tidspunkt. Til trods for Ninas mange bedrifter har trediverne indtil nu ikke været den befriende, ubesværede oplevelse, nogle har forsøgt at sælge hende. Hun mindes konstant om tiden der går og mulighederne der bliver færre. Hendes venskaber falmer, gamle kærester kommer videre, og hvad værre er: Alle flytter til forstæderne. Og der er ingen trøst at finde hos hendes familie, for Ninas mor står midt i en uforklarlig midtlivskrise, og hendes højtelskede far forsvinder langsomt ind i demensen. 

Som beskrivelsen ovenfor meget fint fortæller, er Nina et sted i sit liv, hvor venskaber og forhold pludselig ikke er, hvad de var engang. Vennerne kommer videre i livet og virker pludselig til at have andre værdier og familien er ikke det faste holdepunkt, Nina har været vant til.
Nu lyder det måske som om intet kører for Nina – men det passer ikke. Hendes karriere er ved at tage fart og hun føler sig inspireret og elsker sit arbejde. Hendes forhold til ekskæresten er slut, men det er for det bedste. Til sidst var de blot venner og de besluttede derfor at slutte forholdet og forblive venner. En beslutning der har efterladt Nina med følelsen af at være stået af toget, mens alle andre kører videre (en følelse jeg ved at mange i 30’erne kan genkende).
Nina hopper med på dating-app bølgen og historien tager fart derefter.

“Min toogtredivte fødselsdag var den mest ukomplicerede fødselsdag, jeg nogensinde havde haft. Og det var en ganske glimrende måde at tage hul på det underligste år i mit liv på.”

‘Spøgelser’ er på mange måder en bog om minder. Ninas minder om hvordan venskaberne var engang, mindet om livet da hun var i et langt, stabilt forhold, minder om faren før han blev syg – ja, sågar minder om moren, før sygdommen ramte.
Først fik jeg en Bridget Jones-vibe, da jeg læste bogen, da den er sjov og Ninas rejse ind i datinglivet er underholdende at følge med i – men den er mere end det. ‘Spøgelser’ er også alvorlig og tager fat i nogle vigtige temaer som sygdom og at miste.

Jeg synes Dolly Alderton har skrevet en helt fantastisk bog. Nina er som karakter meget nem at relatere sig til og Dolly Alderton har, meget vellykket, sørget for at læseren i løbet af bogen, får en dybere og dybere forståelse for, hvorfor Ninas omgangskreds reagerer som de gør. Dette var især noget af det jeg var vild med ved denne bog. Jeg var også vild med, at man kommer hele følelsesregistret igennem: Jeg var spændt, jeg grinede, jeg var frustreret og irriteret. Man kommer hele vejen rundt…
Derudover er Ninas demente far en hjertevarm karakter, som har en lille plads i mit ‘bog-hjerte’ fra nu af.

Hvis du har læst “Alt hvad jeg ved om kærlighed” og var vild med den, skal du bestemt ikke være bange for at kaste dig ud i ‘Spøgelser’.
Jeg læste denne bog på én dag – og ærlig talt kan jeg ikke huske hvornår det sidst er sket! Jeg elskede den og jeg er helt ked af at den er slut. Jeg føler jeg lærte Nina og hendes familie og venner at kende – og jeg nød hver en side.

Jeg giver derfor ‘Spøgelser’ 5 skrivepenne:

Vidste du:
Dolly Alderton har også en podcast der hedder “The High Low” og har skrevet en biografi der hedder “Alt hvad jeg ved om kærlighed”.
Vi har alle tre mødt Dolly Alderton i forbindelse med udgivelsen af “Alt hvad jeg ved om kærlighed” – og vi har muligvis et girl-crush på hende!

Rikke K

Relaterede indlæg

Strengt fortroligt

Strengt fortroligt

Svar