Sofies verden – graphic novel

Sofies verden – graphic novel

Forfattere: Vincent Zabus og Nicoby – baseret på Jostein Gaarders roman

Udgivelsesdato: 15. april 2023

Første sætning: “Hvem er du?”

Teenagepigen Sofie modtager en dag et mystisk brev i sin postkasse med teksten: “Hvem er du”? Der er ingen afsender, og Sofie tænker ikke videre over indholdet. Kort tid efter kommer der endnu et brev, der stiller spørgsmålet: “Hvor kommer verden fra?”

Det bliver starten på et eventyr for Sofie, som rejser tilbage til det antikke Grækenland, hvor hun bliver introduceret for alle de store filosoffer og deres tanker om liv og død og alt herimellem. Blandt andet træffer hun Sokrates og Platon, og hun får en grundig indføring i Platons tanker om ideernes og fænomenernes verden.

Sofie er naturligvis optaget af at finde ud af, hvem der er afsenderen bag alle disse breve, og på hendes rejse for at finde svaret, bliver hun klogere på filosofi, religion – og sig selv. Gennem samtaler med både guden Thor (som hun passende fortæller, vil få en fantastisk fremtid hos Marvel), Aristoteles og guiden Alberto, som blandt andet tager hende med til Barokken, begynder Sofie selv at filosofere, og hun opdager, at hun måske selv bare er en brik i en større sammenhæng.

I den nye udgave af “Sofies verden” lever Sofie i 2023, og hun går til klimademonstrationer og er optaget af metoo og ligestilling mellem kønnene. Det giver bogen et ekstra lag, da hendes tanker om begge problemstillinger er nutidige og relevante for læseren i 2023, samtidig med at de spiller godt sammen med den filosofiske tone i bogen. “Hvorfor behandler vi ikke kloden bedre, og hvorfor mener vi, at nogle mennesker er mere værd end andre” er tanker, som fylder hos Sofie.

Den originale roman “Sofies verden” kunne godt være tung at komme igennem, og det er derfor virkelig godt set af forfatterne at skabe “Sofies verden” som grafisk roman. Billederne er på samme tid enkle og detaljerede, og især i afsnittene om det gamle Grækenland og de store filosoffer, hjælper billederne os til at forstå teksten. Forfatterne har valgt dagligdagsscener, som vi alle kender, til at vise Sofies liv, og for eksempel er “Lego” brugt aktivt i afsnittet om atomer og skæbnen.

Selvom det er en graphic novel, som nogle fejlagtigt vil kalde en tegneserie, så er indholdet alt andet end ligetil. Læseren skal være koncentreret og give sig tid, hvis man vil have dybden af Sofies samtaler med filosofferne med. Til gengæld får man som læser en udførlig og lærerig undervisning i filosofiens historie, og man kan ikke andet end erkende, at det er fascinerende hvordan mennesker altid har beskæftiget sig med tankerne om verden, om livet, om døden og om meningen med det hele.

Bogen anbefales fra 13 år og op.

“Sofies verden” udkom første gang i 1991 og blev hurtigt en populær roman, som

Mette

Bor i Kokkedal med min mand og mine to teenagere. Til dagligt underviser jeg udskolingsklasser i dansk og engelsk.

Relaterede indlæg

Svar