Ida tager ansvar

Ida tager ansvar

Forfatter: Kjersti Halvorsen

Udgivelsesdato: 2. maj 2023

Første sætning: Af alle de ting, jeg ikke kunne fordrage i udskolingen, var idræt det værste.

Norske Ida er 22 år gammel, og man skulle tro, at livet lå åbent foran hende. Men Ida er ikke som alle andre – Ida har angst. Knugende og vedholdende angst, som især bryder ud, når hun er sammen med andre mennesker, som potentielt kunne være terroister, eller når hun er på steder, hvor potentielle terrorister kunne finde på at slå til. Datoen “22. juli” er mejslet fast i Idas bevidsthed, og selvom hun prøver at overbevise sig selv om, at den tragiske dag ikke bliver gentaget, er hun super opmærksom på mænd, der viser de mindste tegn på at være outsidere – ligesom gerningsmanden var dengang.

Da Ida flytter til Blindern for at studere psykologi, møder hun outsideren Aksel, som fanger hendes opmærksomhedpå alle tænkelige måder. Han er usoigneret, mærkelig og akavet, og alle hendes alarmklokker bimler. Han både frastøder og fascinerer Ida, som ikke kan lade være med at tænke på ham. Hun indvilliger derfor i at hjælpe ham med hans eksamen, og da hun skal undersøge noget på nettet på hans computer, opdager hun, at Aksel er særdeles aktiv på et Incel-forum, hvor han kommunikerer med andre mænd om deres had til kvinder, og hvor han fortæller, at det er kvinders skyld, at han ikke har et ordentligt liv.

Efter denne opdagelse begynder Ida at stalke Aksel på facebook, og hendes fascination bliver til decideret frygt, da hun opdager, at hans profilbillede ligner en amerikansk skoleskyders; en mand, der står med et gevær i hænderne, mens han ser vred ud. Ida står overfor et valg – skal hun blive og redde Aksel, skal hun flygte og redde sig selv, og kan hun potentielt redde verden fra endnu et terrorangreb?

“Ida tager ansvar” minder ikke om nogen bog, jeg før har læst. Ligesom Ida var jeg på en gang både frastødt og fascineret af Ida og hendes forhold til Aksel, og jeg kunne ikke blive enig med mig selv om, hvorvidt jeg synes, hun skulle tage sig af ham eller om hun skulle få benene på nakken og tænke på sig selv. Forholdet til Aksel er ikke det eneste dysfunktionelle forhold i Idas liv. Storebroren Theodor låste hende inde i fryseren, da hun var lille, og hendes mor viser hverken kærlighed eller omsorg for Ida, men er kun optaget af Theodors dansekarriere i USA.

Som titlen antyder, lægger bogen op til en refleksion over, hvem vi som individer kan forventes at tage ansvar for, og hvor stor indflydelse, vi har på hinandens liv. Ida kæmper mellem, på den ene side at skulle tage ansvar for sig selv ved at komme i gang med sit liv, og på den anden side ved at tage ansvar for Aksel, ved at indlede et forhold til ham og give ham vished for, at der er mennesker i verden, der gerne vil have hans selskab. Derudover pålægger hun sig selv at tage ansvar for verden – måske – ved at tage sig af Aksel og på den måde undgå et terrorangreb i Blindern.

Jeg skal gerne indrømme, at da jeg lukkede bogen, var det med en følelse af – “What did I just read???”, for bogen er på en og samme tid spændende og kompliceret, men også virkelig mærkelig – på den fede måde… tror jeg. Jeg er ikke helt landet i bogen endnu, og måske er det i virkeligheden ikke den værste anbefaling, en bog kan få.

Mette

Bor i Kokkedal med min mand og mine to teenagere. Til dagligt underviser jeg udskolingsklasser i dansk og engelsk.

Relaterede indlæg

Svar