København, sommer

København, sommer

Forfatter: Betty Frank Simonsen

Udgivelsesdato: 1. maj 2023

Første sætning: Vil du have en kop te?

Sommer i København. Drikke kaffe i solens stråler på Dronning Louises bro. Gå på Glyptoteket og sidde på tagterrassen og kigge ud over byen. Hoppe i vandet ved Islands brygge. Sidde på et tæppe i Kongens have med en bog, mens en gruppe unge mennesker hører musik og taler om de nyligt overståede eksamener, og om den længe ventede ferie og frihed, der venter.

Sommer i København er også at sidde på torvet ved Vor Frue kirke og læse en fantastisk bog

København er moderne og udforskende. København er traditioner og historie. København er frihed. København er berusende og overvældende. Jeg elsker at besøge København, og i den tidlige sommer summer det i København af liv og forventninger. Det er lykkes Betty Frank Simonsen at fange stemningen af ”Sommer i København” i hendes debutroman ”København, sommer”.

I ”København, sommer” møder vi Cleo, som er 20 år, og som netop er flyttet fra Kolding til København, hvor hun skal starte et nyt liv. I lejligheden på Vesterbro, hvor Cleo lejer et værelse af den halvtredsårige og nyskilte June, læser Cleo Tove Ditlevsen, mens hun studerer byen på afstand fra sin vindueskarm. Her betragter hun også i smug den livsglade, men forvirrede June, der elsker rødvin og yoga, og som konstant overrasker Cleo ved ikke at være som alle andre.

Cleo er på udebane i København, og hun savner sin fars flødeost og Kærgården i køleskabet, da hun har overbevist sig selv om, at man spiser hummus og gulerødder i storbyen. Hun savner sin knallert og hun savner forudsigeligheden. Men Cleo er klar til at lægge sit liv om og udforske nye og ukendte sider af sig selv.

I Københavns summende sommeratmosfære famler Cleo rundt i byen – og i sig selv – og hun opdager nye fællesskaber blandt LGBTQ-miljøet, blandt excentriske kunstnere og klimabevidste veganere. Og Cleo bliver nødt til at give slip på sin frygt og sine egne ideer om, hvordan livet skal være, for kærlighed og nye oplevelser venter, når man mindst forventer det.

På mange måder er ”København, sommer” en coming of age-fortælling, som vi har set før, og fortællingen om den unge, jyske pige, der kommer til storbyen og bliver overvældet af det nye og spændende, er ikke nyt i sig selv. Det, der gør romanen særlig, er Betty Frank Simonsens poetiske sprog, og hendes kærlige og skæve skildringer af både byen og personerne. Som læsere er vi med Cleo hele vejen. Vi kan mærke euforien over at vågne på en madras på sit eget værelse i Vesterbro, og glæden ved at sidde i en solstråle, der skinner ind ad vinduet og kunne gøre lige det, man selv har lyst til, ligesom vi igen forelsker os i dejlige København.

Jeg var virkelig glad for romanen, og jeg giver den mine bedste anbefalinger.

Mette

Bor i Kokkedal med min mand og mine to teenagere. Til dagligt underviser jeg udskolingsklasser i dansk og engelsk.

Relaterede indlæg

Svar