Påfugl – en billedfortælling af Ane Bjørn

Påfugl – en billedfortælling af Ane Bjørn

Forfatter: Ane Bjørn

Udgivelsesdato: 24. august 2022

Første sætning: ”Har du besluttet, hvad du vil være i morgen?”, spørger far.

Momo er et barn, der går i en af de mindste klasser i skolen. I morgen er det fastelavn, og ligesom alle de andre børn, skal Momo klædes ud. Da Momo og hans far går ned i legetøjsbutikken, finder de mange forskellige udklædninger, og Momos far foreslår, at Momo klæder sig ud som en sej flyveøgle. Momo selv er dog meget mere optaget af den smukke påfugl med alle farverne. Men hvordan forklarer man det til en far, som har den opfattelse, at en flyveøgle – det må da lige være noget for en rigtig dreng?

Med børnebogen ”Påfugl” er Ane Bjørn tilbage efter den fantastiske børnebogsdebut ”Trylleblik”, som udkom sidste år. Fælles for begge bøger er, at de tager fat på emner, som lægger op til mange snakke og refleksioner barn og voksen imellem – både under og efter læsning.

I “Påfugl” udfordrer Ane Bjørn vores stereotype kønsopfattelser, og lader børnene komme til orde med deres egne drømme. For eksempel er der en af Momos veninder, som godt ved, at det oftest er drenge, der ender med at blive kattekonge til fastelavn. Derfor laver hun sin egen kattekongemaske:

”Jeg er nemlig kattekonge i dag, for det bliver jeg nok ikke i morgen”.

Børnebogen falder fint ind i den kønsdebat, der fylder meget i tiden lige nu, og den vil være oplagt at bruge som udgangspunkt for en samtale om, hvordan man er dreng og hvordan man er pige. Forhåbentlig vil børnene komme frem til, at man sagtens kan være en påfugl, selvom man er en dreng og at piger godt kan blive kattekonger.

Og for forældrene er der sørme også pointer at hente. Vi skal ikke være forskrækkede over at lade vores børn skille sig lidt ud. Det er så vigtigt for identitetsdannelsen, at børn bliver mødt som de individer, de er, og at de ikke bliver puttet i en særlig kasse, der hedder ”rigtige drenge” og ”rigtige piger”. Som Momo forklarer, da han endelig får sit påfuglekostume:

”Den er slet ikke tung. Faktisk har Momo aldrig følt sig så let”

”Påfugl” er smukt illustreret og skrevet i øjenhøjde for både børn og voksne – og de voksne vil måske sende kærlige tanker til Alfons Åberg og hans far. Jeg kunne i hvert fald ikke undgå at få hyggelige associationer til den lille familie med masser af fantasi og kærlighed.

Mette

Bor i Kokkedal med min mand og mine to teenagere. Til dagligt underviser jeg udskolingsklasser i dansk og engelsk.

Relaterede indlæg

Svar