Klimabogen

Klimabogen

Forfatter: Greta Thunberg m. fl.

Udgivelsesdato: 27/10-2022

Første sætning: “Vi er nødt til at forstå problemet, før vi kan løse det”

Når jeg diskuterer klimaforandringer med elever, venner og familie løber jeg tit ind i sætningen: “Men vi kan jo alligevel ikke gøre noget ved det” og “Hende Greta er også for meget”. Hvis du er en af dem, der synes, at diskussionen om klimaforandringer fylder for meget, så vil denne bog nok ikke vække din interesse – selvom du ganske givet ville blive meget klogere på området af at læse den.

Er du til gengæld interesseret i klimaforandringer og vil forstå, hvad der sker, hvorfor klimaet forandrer sig, hvordan det forandrer sig og hvad vi kan gøre for at løse problemet, så er dette bogen for dig.

Dette er den største historie i verden, og den skal fortælles så højt og til så mange, vi overhovedet kan, og derefter til endnu flere. Tiden er inde til, at vi fortæller denne historie – og måske ligefrem laver om på slutningen”

Fra bagsiden af bogen

Greta Thunberg har sammen med en lang række af verdens førende klimaforskere, professorer, aktivister og forfattere skabt “Klimabogen”, som består af en lang række faglige artikler, essays og personlige indlæg. Bogen er bygget op i fem dele; “Sådan fungerer klimaet”, “hvordan vores planet forandrer sig”, “sådan påvirker det os,” “hvad har vi gjort ved det”, og “hvad vi skal gøre nu”. Hver del præsenteres med en indledning, som er skrevet med Greta Thunbergs optimistiske, velformulerede og insisterende stemme.

Lad det være sagt med det samme, bogen er en mursten og vil formentlig fungere mere som et opslagsværk, end som en bog man læser fra ende til anden. Hver artikel i bogen er formuleret kortfattet og sagligt. Man skal ikke være professor for at læse bogen, men sproget kalder på fordybelse og interesse hos læseren. De fleste artikler er suppleret med grafer og statistikker, og jeg kan sagtens forestille mig, at man vil kunne bruge dele af bogen til undervisning.

Det er dog ikke kun fagtekster, som bogen består af. Margaret Atwood (A handmaids tale) bidrager med essayet “Utopier i praksis”, hvor hun diskuterer dystopi og utopi og reflekterer over, om vi har viljestyrke og stålsathed nok til at gøre noget ved problemerne.

En ting er sikker: Den dag, vi mister håbet, er der ikke længere noget håb

Margaret Atwood.

Jeg håber, at mange vil købe bogen og have den liggende derhjemme og måske læse en artikel eller to om dagen. Vi må starte klimakampen med oplysning, for kun gennem oplysning kan vi være med at skabe den forandring, vores klima har brug for. “Klimabogen” vil helst sikkert kunne oplyse både nye og erfarne klimakendere med at få øje på nye perspektiver i klimakrisen og alle de omkringliggende kriser, der kan blive afgørende for, hvordan vi fremover vil håndtere dem.

Mette

Bor i Kokkedal med min mand og mine to teenagere. Til dagligt underviser jeg udskolingsklasser i dansk og engelsk.

Relaterede indlæg

Dracula – genfortalt

Dracula – genfortalt

Malibu i flammer

Malibu i flammer

Svar