Anmeldelse af novellen “Bispetorv”

Anmeldelse af novellen “Bispetorv”

“Bispetorv” er skrevet af Doron Haahr. Den er på 12 sider, hvoraf 10 af siderne er selve novellen.
Jeg læste novellen via Tell me a story, Toru. Doron Haahr er født i 1984, bor i Aarhus og har en kandidatgrad i historie. Haahrs fortællinger er fiktion, men tager alle udgangspunkt i rigtige begivenheder og steder.

I “Bispetorv” følger vi Hr. og Fru Larsen i dagene fra d. 2.-5. maj 1945. Novellen starter med at Hr. Larsen hører nyheden om Hitlers død. Han er nervøs og er, som mange andre, nervøs for hvordan verden nu vil se ud. Hr. Larsen går en aftentur og møder Slagter Bendt – smiler til ham og går videre. Men han kan ikke lade være at tænke på, om Slagter Bendt nu også er den, han siger han er.
I dagene der følger, følger vi hvordan forholdet mellem Hr. Larsen og Slagter Bendt udvikler sig, i takt med krigens afslutning. Hvordan paranoia og mistænksomhed lige så stille tager over. Man er ikke sikker på hvad der er sket mellem dem, men man har en idé om det. Der bliver faktisk sagt utroligt meget mellem linjerne, men jeg kan ikke komme ind på det, uden at afsløre for meget af historien. I må tage mit ord for, at det er en god fortælling. Det er virkelig spændende at følge dynamikken mellem menneskerne i historien, i takt med at slaget går sin gang.

Jeg er faktisk utrolig overrasket over hvor god “Bispetorv” er. Den er letlæselig og giver stof til eftertanke. Med en rød tråd, en spændende opbygning og en overraskende slutning er dette en virkelig fin novelle.

“Bispetorv” får derfor 4 skrivepenne herfra.

 

 

 

 

 

 

Første linje: “Da Hr. Larsen passerede nr. 29, sagtnede han farten.”
Forfatter: Doron Haahr
Sider: 12 i alt

Rikke K

Relaterede indlæg

Svar