At se lyset

At se lyset

Du kender nok Jay Asher fra megahittet “Døde piger lyver ikke”. Jeg har ikke selv læst bogen, men har set serien på Netflix og var ellevild med den. Asher udkom med sin nye bog “At se lyset” d. 3 november.

Hovedpersonen i “At se lyset” hedder Sierra og er en typisk amerikansk teenager på næsten alle områder. Hendes familie ejer en juletræsplantage i Oregon og lige siden hun var lille har de revet en måned ud af kalenderen, for at tage til Californien og sælge juletræerne. Sierra oplever derfor aldrig jul hjemme i Oregon. Det gør hende ikke meget, da hun har en tæt veninde i den lille by i Californien.
Dette år skiller sig ud, da hun møder Caleb. Caleb har et dårligt ry i byen og der går rygter om at han har stukket sin søster med en kniv… Sierra ser, ikke så overraskende, en anden side af Caleb og har svært ved at forstå at rygterne skulle være sande.

Han smækker nonchalant bagsmækken til ladet, som om der ikke er noget underligt i, at han også køber juletræer her.
“Jeg vil gerne vide, hvorfor du er her,” siger han så. “Er du ude at tjekke konkurrenten ud?”
“Vi konkurrerer ikke, ikke i julen,” svarer jeg, “men du lader jo til at være ekspert på området, så måske vil du fortælle, hvem der har det bedste juletræssalg?”
Han nikker til sit krus, og jeg kan se hans adamsæble hoppe, da han synker.
“I slår dem med flere længder,” siger han. “Her er de allerede løbet tør for slikstokke.”

“At se lyset” er en sød ungdomsroman, men måske lige lidt for “ungdom” til mig. Mit 16 årige jeg havde helt sikkert elsket bogen, men mit 28 årige jeg har læst denne historie mange gange. Jeg blev ikke overrasket og var nok stoppet halvvejs, hvis det ikke var fordi den skulle anmeldes. Sproget er godt og ligetil og kapitlerne er den rigtige længde. Hovedpersonen Caleb kunne med fordel have haft mere dybde, for jeg ventede hele tiden på, at han ville overraske mig.

Jeg giver den 3 skrivepenne – fordi jeg har “læst” den før… Jeg vil dog anbefale bogen til teenagepiger, som har lyst til en sød fortælling med et “dash” af julestemning.

Forfatter: Jay Asher
Udgivet: 3/11 2018
Forlag: Politikens forlag
Sider: 256

 

Rikke K

Relaterede indlæg

Anna O

Anna O

Svar