Turen går til bøgernes Verden – En litteraturguide til rejser.

Turen går til bøgernes Verden – En litteraturguide til rejser.

“Jeg skal på ferie, men hvad skal jeg læse?”.

Med “Turen går til bøgernes verden” får vi et muligt svar på spørgsmålet.

Den kendte serie “Turen går til” fra Politikens forlag har nu fået et nyt og anderledes skud på stammen. Her har forfatteren gennem sin erfaring som boghandler og redaktør samlet nogle gode forslag til, hvad du skal læse, når du skal på ferie.

De forskellige forslag er inddelt efter rejsemålets destination – først efter verdensdel og derefter efter land og by. Under hver bog står også lidt baggrundviden om bogens handling samt (hvis det er relevant) bogens forfatter og samtid. Ved nogle af bøgerne står oven i købet, hvis man kan besøge et museum eller et bestemt sted, som giver mening ved læsning af bogen (genialt!). Der er naturligvis også de der små insiderfif, som vi som læsere er tossede med. Bagerst i bogen findes en oversigt over en række litteraturfestivaller, og hvis bogen også er filmatiseret, så er det markeret med et lille ikon.

Jeg er fuldstændig vild med idéen bag den her bog. Jeg elsker at fordybe mig i historier, hvor jeg kan gå i fodsporene på hovedpersonerne. Man kan indsnuse de samme dufte og se de samme steder. Bedst af alt er det, når man kan få et indtryk af en by eller et land, som man kan genkende i bogens personer eller deres tanker.

Ved de fleste af destinationerne er der givet 5-20 forslag til, hvilke bøger der kan være underholdende at læse. I Kenya er man naturligvis nødt til at have Karen Blixen med sig. I Sverige kan man ikke komme udenom de svenske krimiforfattere, og William Shakespeare sniger sig selvfølgelig også ind fra højre, når vi skal til London. Det er det, vi forventer.
Men der er også mere kreative forslag. Det kunne for eksempel være sjovt at læse H.C Andersen i Mellemøsten, eller Mark Twain på rundrejse i Europa. Måske har udlændinge netop et andet syn på landet end man lige forventer.

Det skal dog nævnes, at jeg ikke er helt enig i alle de forslag, som bogen kommer med. Smag og behag. Læsningen kan ende med at blive lidt tung.
Næste skud på stammen kunne være at inddele bøgerne efter verdensdel, land, by og genre? Selvom jeg selv er meget glad for klassikere, så mangler jeg noget for yngre læsere, og for de læsere, som måske ikke er til de helt tunge romaner. Det er jo ofte på ferien, at man har brug for at lægge hovedet fra sig, og læse noget, der bare underholder.
Hvorfor ikke læse “Shopaholic in New York” når nu man besøger “The Big Apple”? Eller hvad med at læse “Bridget Jones’ Diary” i London? Læsning skal være sjovt, og når man er på ferie, må man også godt slappe af med et godt chick flick. Det er naturligvis ikke det, der er hensigten med bogen, men den ville efter min mening tiltale et bredere publikum.
En børne- eller familieversion er måske også en idé. Så læser man Emil fra Lönneberg i Småland og Harry Potter i London.

Jeg er som sagt vild med idéen bag denne skønne bog, men kan godt frygte at den ikke bliver “mainstream”  nok. Egentlig mener jeg selv, at det er helt okay at udgive en litteraturguide, som mest henvender sig til en bestemt type læseheste.
Under alle omstændigheder, synes jeg at bogen fortjener fire fjer. Den beskæftiger sig med en finurlig idé, der tiltaler min specifikke type læsehest, og som bestemt kan udvikle sig til noget meget spændende.

 

Originaltitel: Turen går til bøgernes Verden

Forfatter: Kathrine Tschermerinsky

Forlag: Politikens forlag

Citat fra forord:

“Mit håb er, at bogen vil give inspiration både til bevægelse og til fordybelse.”

 

Sara

Relaterede indlæg

Rødvin og memoirer

Rødvin og memoirer

Svar