Sanatoriet

Sanatoriet

Denne bog fangede allerede da jeg læste beskrivelsen af den. Plottet om en ung kvinde der ankommer til et nervesanatorium i 1928 for at udvikle og udøve nye behandlingsmetoder og hele skellet mellem mændenes verden videre over i det moderne med kvinderne som større gavn på arbejdsmarkedet, nye ideer og metoder. Desuden har jeg selv haft psykologi i gymnasiet, og tanken om Freuds metoder i de spæde upcomming år sammenholdt med gamle metoder på sindssygehospitalet virkede ret spændende. Hele ideen i at der ankommer en kvindelig psykiater til Sanatoriet dumper perfekt ned i de debatter som vi stadig den dag i dag diskuterer om ligeværd på arbejdsmarkedet. Hvis man ikke følte det var nok, finder man hurtigt ud af at bogen rummer mere end det, og at der både er mystiske dødsfald, en del uhygge og et par kærlighedsaffærere.

Bogen starter med at Hannah ankommer til sanatoriet som i mange år har været hjemsted for utallige skæbner. Man får hurtigt et indblik i dagene, og også et indtryk af at patienterne ikke har det sønderligt godt, og at man som personale bare gør hvad man altid har gjort, også selvom metoderne ikke virker. Som læser får man et lille indblik i dagenes gang, men jeg kunne godt savne at der havde være længere passager med forskellige personer og deres skæbner eller mere detaljerede afsnit om hvordan en dag forløber eller beskrivelser hvor der virkelig bliver gået i dybden med de psykisk lidende patienter og bogen kunne sagtens have trukket at være nogle sider længere på den bekostning. Jeg føler bestemt ikke at sanatoriet er et rart sted at være, men på den anden side kan jeg heller ikke helt mærke uhyggen kravle helt ind under huden på mig. Hannah får i løbet af sin første tid sat nogle anderledes tanker om patienterne i gang og får gjort noget godt for deres velbefindende. Man hører om et par enkelte passager, hvor hun får lov at tage metoderne i sine egne hænder og hun får dog også løsere og løsere tøjler til at udvikle metoder og gøre anderledes ting, men også disse kunne der godt have været lidt mere omkring.

Historien er samtidig en kærlighedshistorie, men ikke i den traditionelle forstand. Der er både fokus på de forbudte kærlighedsseancer men også tankerne og pligterne samt dilemmaerne i at blive gift for at have den rigtige stand eller gifte sig ind i en familie for at slippe for nogle dårligere kår. Der bliver taget udgangspunkt i forskellige personernes liv her, og selvom det er lidt gennemskuelig, fungerer det rigtig fint over hele linjen.

Personerne i bogen bliver stille og roligt bygget op, og man får lyst til at læse sig ind i hver og en og får ret hurtigt et indblik i datidens rangordner.

Personerne bliver skildret godt og man oplever som læser både sympati og foragt, når man får læst lidt ind i historien. Hovedpersonerne er også godt sammensatte og man får et indblik i hvem de er som personer og bipersonerne, selv de døde, bliver også beskrevet fint.

Selvom bogen er karakteriseret ved roman, kommer også en masse mystiske mord til at være et omdrejningspunkt for plottet, og selvom det kulminerer til sidst, som en vaske ægte krimi, er der hele tiden antydningen af at der sker nogle mystiske ting på sanatoriet, og dette måske med fuldmånen som synder.

Selvom bogen har så mange forskellige facetter og indeholder både kærlighed, mord og beskrivelser af denne tidens tand, kan historien efter min mening godt bære det hele. Som sagt tidligere kunne der godt have været lidt flere sider for at pakke nogle af de psykisk lidende patienter ud, men man er som læser aldrig hægtet af handlingen på nogle af punkterne og de spiller godt ind i hinanden og er med til at gøre det hele mere nuanceret end som så.

Bogen er udseendsmæssigt virkelig flot, også hvis man tager papircoveret af, og så er jeg ret vild med den ekstra detalje at der er syet en snor ind som kan bruges til bogmærke – flot, elegant og praktisk.

Hvis man er til lige dele krimi, spænding og gætværk men samtidig gerne vil have lidt historisk kærlighedsromance er denne roman klart en man skal give sig i kast med – jeg var i hvert fald underholdt hele vejen igennem.

Forfatter: Anna-Sophie Lunding-Sørensen

Forslag: Politikens forlag

Antal sider: 265

Rikke H

Jeg er 25 år, og bor med min kæreste på Vesterbro i København. Jeg er folkeskolelærer på 3.år på en skole i Brønshøj.

Relaterede indlæg

Anna O

Anna O

Svar