Torsdag den 14. september mødte jeg, sammen med andre bloggere, Michael Robak i Politikens Hus.
Michael Robak er forfatteren der har skrevet bogen “Øm”, som Rikke K tidligere har anmeldt her.
Han er uddannet journalist og har været ansat på TV2 i en lang række år.
Han udgav i 2014 sin første bog “Hele byen ved det” om utroskab.
Han beskriver sig selv som en følsom mand, og har også både med bogen “Hele byen ved det” og “Øm” fået stillet spørgsmål om han var nogle af hovedpersonerne. Her fortæller Michael Robak selv, at han ikke er hovedrolleindehaver i sine egne bøger, men at han da har forskellige sammenligningspunkter med sit eget liv og nogle af tingene i bøgerne. Også titlen ændrede sig mange gange inden den kom i trykken, og indeholdt også mange følsomme ord som “Omkuld”, “Skvat” og “En vinter i et sommerhus”.
Forsiden er Lavet af Alette Bertelsen og forestiller Roskilde fjord og to mennesker på hver side.
Processen:
Han startede med at have kæmpe skrivelyst og mange løse ideer, som ikke hang helt sammen.
Han fandt ud af i løbet af processen at bogen skulle handle om alder. Dette efter han havde skrevet 200 sider, så han slettede det meste og gik i gang igen, nu med omdrejningspunktet “alder”.
Bogen indeholder også andre ting, så som længsel og specielt til den længsel vi nok alle kender som “gamle dage”, om midtvejskrise og stress, som han selv har følt. Han har dog aldrig fået diagnosen “stress”, men i perioder har han følt sig meget stresset.
Han ville meget gerne have humor og følsomhed med i bogen, og føler selv at det er nemmere at være sjov end følsom.
Han skriver i de huller hvor han har fri, og der har han været meget disciplineret omkring det.
Han har skrevet bogen uden nogen former for research, da den handler om livet, hvilket var ret nemt for ham, at skrive om.
Han elsker at skrive, og synes det er fantastisk at kunne lave sin egen historie, lidt ligesom at lave et nisselandskab. Den næste bog han vil skrive, skal dog gerne have et lidt bredere persongalleri og lidt mere “vat” som figurerne kan gå rundt på, og så vil han næste gang prøve at give hovedpersonen et andet erhverv end journalist.
Michael Robak deler ikke rigtig ud af sit stof før det er færdigt, for han vil ikke komme i tvivl når han skriver. Det vil måske skabe en enorm usikkerhed hos ham at høre andres meninger om det han allerede har skrevet.
Inspiration:
Michael Robak føler at kreativiteten kommer mens man sidder der, foran computeren. Han ved ofte nogenlunde hvad han vil, og der opstår også meget i processen og så binder han trådene sammen til sidst.
For tiden hører han meget podcast, som inspirerer ham. Måske er det nogle gange bare sætninger som folk siger, som han føler er geniale, og så bruger han sin telefon til at tage noter.
Vi på Mellem Linjerne glæder os meget til hans næste udgivelse, og jeg tænker da også at jeg skal have fat i den første bog af ham.
Jeg nød meget hans selskab, rolige væsen og hans inspirerende måde at anskue livet på da jeg mødte ham i Politikens Hus.
Hvis man har lyst til at læse en nutidig roman om et almindeligt liv, som måske viser sig at være helt okay at have, kan vi herfra kun anbefale hans bog.