Hvad køer ved om livet

Hvad køer ved om livet

Hvis du har lyst til at læse noget nyt og anderledes, så skal du læse med her…

“Hvad køer ved om livet” er skrevet af Rosamund Young. Young er ikke forfatter, hun ejer den økologiske gård Kite’s Nest Farm. Hun har overtaget gården fra sine forældre og er selvfølgelig også opvokset på den.
Bogen blev første gang udgivet på et lille forlag i 2003, men blev genopdaget i 2017 og genudgivet på over 20 sprog.

“Vi fandt frem til, at dyrene er langt de mest kvalificerede til selv at træffe beslutninger
om deres egen trivsel, og det er netop de beslutninger,
 de træffer, samt mange andre hændelser, (…)
jeg har observeret, lært af og skrevet ned her.”

I “Hvad ved køer om livet” hører vi om de forskellige generationer af køer på gården. Bogen starter med et stamtræ over de forskellige køer vi møder i bogen. Allerede her blev min interesse vakt til live. I stamtræet bliver vi introduceret til køer som “Fat Hat”, “Bonnet”, “The Earl of Warwick”, “Fat Hat II”, “Duke of York” og “Mr. Black Hat”. Vi får også lidt bonusinfo som at Fat Hat foretrækker mænd frem for kvinder og at Duke of York drikker vand som en kat.
Da jeg takkede ja til at anmelde bogen, var det lidt af et sats. Jeg vidste ikke rigtig hvad jeg skulle forvente – køer siger mig ikke særlig meget og jeg har ikke super meget erfaring med livet på landet 🙂 Men jeg elsker dyr og jeg elsker at læse om dyr, så hvorfor ikke give den en chance?

I bogen kommer Rosamund Young med en masse anekdoter om køerne fra gården. Hver eneste historie gjorde indtryk på mig og jeg blev virkelig overrasket over Youngs måde at beskrive de forskellige køer på.
Der er blandt andet historien om Meg, der ikke kunne holde ud at få snavs på klovene. Hvad gør man så, når vinteren kommer? Man lærer sig selv at gå op af 12 smalle trappetrin, så man kan sove på kornkammeret om natten.
Eller historien om Fat Hat, oprindeligt kaldt Harriet, som var meget selvstændig og aldrig havde brug for hjælp fra mennesker – indtil hun en dag kommer i knibe og selv beder menneskerne om hjælp.
Man er på ingen måde i tvivl om den respekt der er for køerne på gården – og det der faktisk rørte mig mest, var at respekten gik begge veje.

Fra første side sidder man med et smil på læben – og hvis man er en lige så følelsesladet dyreelsker som jeg, så kommer der også en tåre eller to.
Bogen er letlæselig og man får hurtigt lyst til at læse historierne igen. Jeg har da også læst et par historier højt for venner og familie allerede.

 Glæd jer til at lære disse dejlige dyr at kende – og jeg kan garantere jer for, at I aldrig vil kigge på en mark med køer på samme måde igen.
Jeg kan kun anbefale denne bog til alle – især dyreelskere.

Bogen får fem skrivepenne af mig. Den er fantastisk, bevægende og forandrer noget i én.

Rikke K

Relaterede indlæg

Anna O

Anna O

2Kommentarer

  1. Dén skal jeg læse. Helt klart! Tusinde tak for anmeldelsen. Jeg må straks ind på det lokale biblioteks hjemmeside, for at se om jeg kan låne den.
    /@ordvild

    1. Dejligt at høre!

Svar