Valdemarsro: Grøn aftensmad

Valdemarsro: Grøn aftensmad

Forfatter: Ann-Christine Hellerup Brandt
Sider: 365
Forlag: Politikens forlag
Se også: Anmeldelse af Aftensmad

Madbloggeren Ann-Christine Hellerup Brandt er nu klar med sin anden kogebog: Grøn aftensmad. I 2019 anmeldte Sara hendes første kogebog Aftensmad og hun var meget begejstret. Da jeg så at Ann-Christine Hellerup Brandt var klar med sin næste kogebog, nu med et grønnere fokus, tænkte jeg at den måtte vi anmelde. Jeg er igang med at udvide mit repetoire indenfor kødfri retter og derfor var denne kogebog oplagt for mig. Grøn Aftensmad er ikke en vegetarisk kogebog, da der er retter med kød i. Men det er en kogebog med grønnere alternativer.
Jeg har nu ‘leget’ med opskrifter fra den i halvanden uges tid – og jeg må erkende at jeg er bogblogger, og ikke madblogger, af en grund… Jeg har virkelig prøvet at tage flotte billeder af min mad, men det blev ikke super godt – ihvertfald ikke så flot som det var i virkeligheden. Jeg må ikke vise billeder inde fra bogen, og jeg håber derfor ikke I vil lade jer skræmme for meget af mine madlavningsbilleder. Det ville være synd, da denne kogebog fortjener virkelig meget ros…

Overskuelighed
Kogebogen er inddelt i varme retter, grøntsagsdeller, supper, madtærter og salater (som måltid og som tilbehør). Herefter kommer opskrifter på f.eks. syltede grønsager, dressinger, dip og madbrød.
Det fungerer for mig på denne måde og gør det bestemt overskueligt at lede efter en specifik opskrift.
Ligesom i den forrige kogebog fra Valdemarsro, er det med den klassiske opbygning, hvor der er billeder på den ene side og opskrift på den anden.
Bagerst i bogen er der tre oversigter: Alfabetisk rækkefølge, opskrifter inddelt efter råvarer og opskrifter inddelt efter kapitel. Inddelingen efter råvarer er genial. Hvis jeg nu har et blomkål der skal bruges, men jeg mangler inspiration, kan jeg kigge under Blomkål og finde alle opskrifterne der har blomkål. Virkelig smart.

Sværhedsgrad
En af grundende til at Valdemarsro madbloggen er så populær, tror jeg er fordi opskrifterne er til den nemme side. Der er ikke 20 forskellige ingredienser, som man ikke har i sit køkken og det er ihvertfald derfor jeg har fulgt madbloggen så mange år. Det samme gør sig gældende i denne kogebog. Opskrifterne er enkle og til den nemme side. Krydderierne der bliver brugt, er hovedsageligt krydderier man i forvejen har i sit køkken, og man skal derfor ikke ud og bruge en masse penge på ingredienser/krydderier, som man aldrig kommer til at bruge igen.
Opskrifterne er ofte også så enkle, at man nemt selv kan sætte sit twist på opskriften og det er virkelig rart ift. madspild.

Sammenhæng mellem billeder og opskrifter
Som jeg skrev øverst blev mine billeder langt fra så smukke som dem i kogebogen. Jeg har gjort mit bedste, men uden det rette lys og kamera kan det være svært. Dette betyder dog ikke at min mad ikke lignede eller at det ikke så appetitligt ud – for det gjorde det.
Her er eksempler på cæsar salaten og kartoffeltærten (begge smagte vanvittigt godt):

Tidsperspektivet
I de fleste tilfælde passer tiden der er sat af til retterne fint med en hverdagsaften. Der er afsat mellem 15-40 minutter til de fleste retter og så er der enkelte der tager 60 min og halvanden time. Her er der tale om f.eks. supper eller Buddha Bowls.
Jeg brugte cirka 5 minutter mere end der var afsat, men sådan er det nok for de fleste første gang de laver en opskrift.

Opskrifter
Jeg har valgt at fremhæve nogle af de opskrifter jeg synes der har været bedst indtil videre.
Kartoffeltærten
Jeg er ikke den store kartoffel-spiser, så jeg var lidt spændt på denne. Kombinationen af kartofler, creme fraiche og bacon, ledte tankerne hen på en kartoffelmad – på den gode måde! Derudover må jeg sige at det at putte dijonsennep i æggeblandingen var genialt. Dette kommer jeg til at bruge fremover, når jeg laver tærter.
Cæsarsalaten
En klassiker – og en syndig salat. Når man følger opskriften i denne kogebog, får man en virkelig lækker og rund cæsarsalat. Jeg købte mig fra croutonerne, må jeg indrømme. Dressingen var helt perfekt!
Løgsuppe
Jeg elsker løgsuppe og er vokset op med min mors version, som jeg meget sjældent finder opskrifter der kan leve op til. I denne version er der hvidløg på ostebrødene (ostebrødene er for mig nærmest det bedste ved en løgsuppe) og det fungerer super godt!
Okonomiyaki
En slags japansk pandekage. Okonomiyaki-dejen er en blanding af spidskål, mel, æg og bouillon – og det smager fantastisk. Jeg blev overrasket over hvor luftige pandekagerne var. Man kan toppe dem med alt muligt – en rigtig god tøm-køleskabet ret. Min kæreste toppede med rejer, og jeg kørte versionen fra kogebogen (med lidt bacon).
Den næste opskrift jeg skal lave er “salat med rucola og labneh-kugler med pistacie”. Jeg elsker pistacie og de her labneh kugler ser så lækre ud. Så dette er helt sikkert den næste opskrift jeg kaster mig ud i.

Alt i alt er dette en virkelig god kogebog og jeg kan godt afsløre at den kommer under juletræet i år. Den lykkedes virkelig godt med at give grønnere inspiration til aftensmaden – både i form af hovedretter og tilbehør! Jeg er ihvertfald begejstret.

Okonomiyaki

Rikke K

Relaterede indlæg

Svar