“Der der”

“Der der”

Forfatter: Tommy Orange
Originaltitel: There there
Oversætter: Rasmus Hastrup 
Sider: 279
Første sætning: 
“Der var et indianerhoved, et hoved af en indianer, en tegning af hovedet af en fjerprydet, langhåret indianer, lavet af en ukendt kunstner i 1939 og udsendt indtil slutningen af 1970’erne til amerikanske fjernsyn alle vegne, når dagens udsendelser var slut.”

“Der der” er Tommy Oranges debutroman.
Vi følger 12 personer der forbereder sig til Powwow – en stor indianerfest. De 12 personer kender hinanden på kryds og tværs og deres historier fletter sig ind i hinanden. Karaktererne i denne roman er vidt forskellige og har lige så forskellige skæbner – men de bevæger sig alle mod en begivenhed, der vil ændre deres liv for altid. Vi møder blandt andet Tony Loneman. Tonys mor drak, da hun havde Tony i maven og det har resulteret i et anderledes udseende og en lav IQ. Han lever blandt alkoholikere, stofmisbrugere og folk på den forkerte side af loven. Han er cheyenne indianer og skal, selvfølgelig, med til den store Powwow – men ikke med den samme dagsorden som alle andre…

“Der der” er en fortælling om et folk der, på godt og ondt, prøver at holde fast i deres kultur. Historien giver en et indblik i de moderne indianeres liv – et liv med fattigdom, druk, stoffer og en kamp for at finde sin identitet. For hvordan er man indianer i storbyen? Og kan man “glemme” at man er indianer?

Alle personer i historien er relevante og gør deres for at historien har drama. Fra første side fornemmer man, at noget vil gå galt og den følelse sidder i én hele vejen igennem.
Skiftet mellem førsteperson- og tredjepersons fortæller giver også en god effekt. Det gør også at man ikke bliver forvirret over de mange personer der er med.
Romanen er delt op i fire dele: “Bliv”, “genvinding”, “tilbagevending” og “Powwow”. Alle tre dele bliver indledt med et citat, hvilket er en detalje jeg elsker. Det at romanen er delt op i dele, gør den blot endnu mere dramatisk end den er i forvejen.
Jeg er faktisk vild med alle valg Tommy Orange har taget i denne fantastiske fortælling.

“Der der” er rå, lige ud af posen og imponerende! Du læse Tommy Oranges debutroman.

“Der der” kommer til at være hos mig i et stykke tid. Den gjorde virkelig indtryk og jeg vil anbefale den til alle!
Jeg giver derfor “Der der” 5 skrivepenne.

Rikke K

Relaterede indlæg

Syrener og støv

Syrener og støv

Anna O

Anna O

Svar