Børnebøger der ‘kan det ekstra’

Børnebøger der ‘kan det ekstra’

Her på mellem-linjerne.dk elsker vi god børnelitteratur. Derfor tænkte vi at det var på tide med en liste over de børnebøger der kan noget ekstra; Dem hvor forfatteren tager børnene seriøst, dem hvor der er kælet ekstra for detaljen eller dem hvor den gode samtale er uundgåelig efter læsningen.
Indlægget bliver opdateret løbende…

Serien “Små mennesker, store drømme”
Forfatter: Maria Isabel Sanchez Vegara
Illustrator(er): Flere forskellige – bl.a. Matt Hunt, Sveta Dorosheva og Ana Albero

Serien “Små mennesker, store drømme” er et fantastisk koncept. Det er fortællinger for børn om mennesker der har haft en betydning for hvordan verden er i dag. Da jeg gik og tænkte på at lave dette indlæg, var denne serie den første jeg tænkte på. Forlaget Albert udgiver disse bøger i Danmark og indtil videre er der mere end 15 bøger (og flere på vej, hvis de har tænkt sig at oversætte hele serien).

“I denne bogserie kan du lære de mest fantastiske mennesker at kende – fra kunstnere og musikere til designere og videnskabsfolk. Alle begyndte de som et barn med en drøm og endte med at opnå det mest utrolige.”

forlaget Albert

Jeg har læst tre af bøgerne: “Stephen”, “David Bowie” og “Anne Frank”.
“Stephen” handler om Stephen Hawking og er skrevet for de mindste. Bogen er mindre end de to andre og er lavet til at små børn kan sidde med den, uden den går i stykker. Illustrationerne er humoristiske og fine – og en ellers så tragisk livshistorie er taget helt ned på et niveau, hvor små børn kan være med – især de små nørder 😉

I bøgerne om David Bowie og Anne Frank er der flere detaljer på billederne og lidt mere tekst. Bagerst i bogen er der to sider med information til voksne. Her kan man læse mere detaljeret om den kendte, så man bedre kan indgå i en snak med sit barn om netop denne.
Designet i bøgerne er virkelig smukt, men også meget forskelligt.
Bogen om Anne Frank har sort/hvid tegninger, hvilket jeg synes giver den et klassisk og sørgmodigt udtryk.
Bogen om David Bowie er måske umiddelbart mere børnevenlig og underholdende.
Derfor passer livshistorierne og billederne fint sammen og det viser at illustratoren har haft respekt omkring projektet.

Jeg har kun rosende ord at skrive om denne serie. Det er børnebøger som vil underholde, informere, inspirere – og så ser de super godt ud på bogreolen. Jeg glæder mig til at læse endnu flere af denne serie.


“Børn i andre lande”
Forfatter: Sofie Maria Brandt
Illustrator: Rasmus Juul

Sofie Maria Brand har skrevet “Jul i andre lande” og “Børn i andre lande”. Da hun udgav “Jul i andre lande” var vi så heldige at få lov at anmelde den – og det samme skete da hun udgav “Børn i andre lande”. Som I kan se på billederne er illustrationerne i denne bog fuldstændig fantastiske. Det er Rasmus Juul der er illustrator.

I “Børn i andre lande” kommer vi rundt til 13 forskellige lande og hører om hvordan det er at være barn i det pågældende land. Der er fakta-bokse om landet, historien, kendte personer og meget mere. Billederne indbyder til den gode samtale, så selv om bogen kan være teksttung for de mindste, vil billederne kunne fortælle det samme.


Serien “Velkommen til museet”
Forfattere: Katie Scott og Kathy Willis

Jeg opdagede denne serie, da jeg var på museet Arken. De havde Animalium i museumsbutikken, pga. deres dyreudstilling. Mine veninder og jeg faldt pladask for dens flotte illustrationer og den mindede os om et gammelt leksikon.
Bøgerne er store, som I kan se på billederne og de er gennemførte og lækre at kigge på og bladre i.

Forlaget Mammut står bag den danske udgivelse af denne serie. Indtil videre har de udgivet “Animalium”, “Botanicum” og “Dinosaurium”.
De skriver følgende på bagsiden af Botanicum:

Velkommen til Botanicum.
Museet er åbent døgnet rundt. Indenfor er der en utrolig samling planter og svampe, fra bitte-små alger til enorme træer, der er mere end 80 meter høje. Men hvordan blev alle disse planter til? Hvordan fik Jorden så mangfoldigt et planteliv som det, vi kender i dag?
Træd indenfor og udforsk planteriget i al dets herlighed.

Botanicum, Forlaget Mammut

Bøgerne er spændende for store og små. De mindste kan kigge på billederne og genkende blomster, planter eller dyrene. Teksten er dog for de voksne og større børn, da det er skrevet som et leksikon og er meget teksttunge.

“Velkommen til museet”-serien er virkelig en unik samling af bøger, som vil pynte på enhver bogreol og som kan gøre os alle, små som store, klogere på den verden vi lever i.


Vores følgere på instagram har nævnt følgende bøger, da vi bad dem nævne børnebøger udover det sædvanlige:

Mørkebarnet – Cecilie Eken.
“Smukt sprog og skønne billeder.”

Zonen – Kasper Hoff.
“Store problematikker serveret i øjenhøjde med målgruppen uden at tale ned til dem , samtidig med at den er drønspændende.”

Lungefisken Columbus – Erik Hjort Nielsen.
“En bog om vores oprindelse, som hos os har givet mange gode samtaler og spørgsmål.”

Ishavspirater – Frida Nillson.
“…Fordi den er velskrevet, tankevækkende og fortællende på en næsten Astrid Lingrensk vis. Og så er den smukt illustreret.”

Pigerne fra Nordsletten – Line Kyed Knudsen.
“…Fangede begge mine piger, selvom der er tre år mellem dem.”

Vitus og Lille Lorteunge – Kasper Hoff.
“…Så skøn. En blanding af Hodja fra Pjort og Brødrene Løvehjerte. Elsker den!”

Jeg er William – Kim Fupz Aakeson
Hest hest tiger tiger – Mette E. Neerlin
Bedstemors vægtæppe – Ib Spang Olsen
Monster – Patrick Ness
Søstrene Musehjerte – Keld Belert

Tagget i:

Rikke K

Relaterede indlæg

Svar