Æbler falder ikke

Æbler falder ikke

Forfatter: Liane Moriarty

Udgivelsesdato: 27/9 2022

Første sætning: Cyklen lå i vejkanten under et jerntræ med styret stikkende op i en besynderlig vinkel, som om nogen havde smidt den fra sig i vrede

Endelig er der nyt fra forfatteren Liane Moriarty, den internationale bestsellerforfatter, som står bag både ”Big little lies” og ”Nine perfect strangers”. Jeg elskede begge serier og bingede dem på en weekend, så jeg har glædet mig meget til at læse hendes sidste skud på stammen – ”Æbler falder ikke”.

I romanen “Æbler falder ikke” følger vi Joy og Stan Delaney, og deres fire voksne børn. Joy og Stan har hele deres liv haft succes med deres tennisakademi, hvor Stan blandt andet har trænet den verdenskendte tennisstjerne Harry Haddad, indtil denne en dag – til Stans store sorg – meddelte Stan, at han ikke længere var god nok som træner.

Nu lever parret tilsyneladende et godt liv som pensionister, og Joy glæder sig til at blive bedstemor, når et af hendes fire børn lykkes med at stifte familie. Men bag facaden lurer en anden sandhed, for Stan og Joy bærer begge på hemmeligheder, som de ikke har delt med hinanden.

Ægteparret står overfor en hård prøvelse, da den mystiske unge pige Savannah en sen aften banker på døren og flytter ind. Savannah er alt det, Joy har savnet i sine børn. Hun er nærværende, betænksom, omsorgsfuld – og hun ved altid lige, hvad Joy har brug for, i modsætning til Joys egne fire børn, som hver især har travlt med deres eget liv, og som ikke længere har brug for deres mor.

Stan, derimod, har sine forbehold overfor Savannah – og med god grund. For hvorfor er Savannah netop dukket op hjemme hos familien Delaney, og hvorfor forsvinder Joy sporløst efter Savannahs indtræden i hendes liv?

Da parrets børn vender hjem til Stan, da Joy er forsvundet, har Stan kradsemærker i ansigtet og kan ikke udtale sig om, hvor Joy er henne. Endnu mere mystisk bliver det, da Joys mobiltelefon bliver fundet under hendes seng. Joy og Stans fire voksne børn står nu overfor et dilemma – skal de anmelde deres mors forsvinden, og har deres far noget med Joys forsvinden at gøre?

”Æbler falder ikke” er en spændende thriller, som holder læseren i et fast greb. Hvert kapitel ender med en cliffhanger, som gør bogen svær at lægge fra sig.

Folk drog konklusioner. To af hans børn tror, at han gjorde det”.

Bogen skifter mellem nutid og datid – mellem en søgen efter den forsvundne Joy og perioden op til hendes forsvinden. Moriarty lægger små, beskedne ledetråde ud til os undervejs, så man som læser konstant, holdes til ilden og får lyst til at læse videre.

Fortælleren skifter hele tiden mellem forskellige aktører i handlingen – de fire søskende, Joy, politibetjenten, naboen, tilfældige servicemedarbejdere, som overhører samtaler mellem nogle af de implicerede i sagen.

”Servitricen gik helt hen til dem og møvede sig ind mellem stolene og væggen, så en af dem måske ville få øje på hende. ”Har I tænkt på hvad der vil ske, hvis vi melder hende savnet?” Den flotteste af de to mænd tog ordet”.

Portrættet af Joy, som den voksne kvinde, der har været en skuffelse for sin egen mor, og kæmper for at blive en bedre mor for sine egne børn, er set før i litteraturen. Moriarty lykkes dog til fulde med skabe sympati for Joy, der kæmper for at være den bedste mor, hun kan, men alligevel diskret får gjort sine børn opmærksomme på deres fejl. Det er nu intet under, med den mor, hun selv er vokset op med. Hendes egen mor fortæller på et tidspunkt om Joy som barn:

”Jeg havde jo dig! En smuk baby! Du ville have set bedre ud, hvis du ikke havde haft så stort og rundt et hoved og været skaldet som en billardkugle, men du var nu så sød.”

Jeg var optaget af historien hele vejen igennem, men efter næsten 530 siders cliffhangers håbede jeg på en slutning, der sagde spar to. Uden at spoile for meget, så synes jeg, at Moriarty vælger en nem løsning, som skuffede mig lidt. Hendes slutning – og den drejning romanen tager til sidst – bliver en færdiggørelse af citatet, som titlen tager udgangspunkt i: ”Æbler falder ikke – langt fra stammen”

Mette

Bor i Kokkedal med min mand og mine to teenagere. Til dagligt underviser jeg udskolingsklasser i dansk og engelsk.

Relaterede indlæg

Svar