Efter at have have været en trofast følger af madbloggen Valdemarsro i næsten 10 år, må jeg ærligt indrømme, at det var særligt tilfredsstillende at bladre gennem de næsten 370 (!) sider (som forresten er bundet ind i et skønt hardcover med prægning) fyldt med Ann-Christine Hellerup Brandts flotte billeder og lækre opskrifter.
Nu spørger du sikkert; Hvorfor udgive en kogebog, hvis man allerede har en succesfuld madblog med flere tusind hits om ugen? Ifølge forfatteren selv, drejer det sig om et ønske om at få elektroniske devices ud af køkkenet, og nærværet ind. Hvis opskriften er på mobilen, kommer man hurtigt til at tjekke mails i stedet for at være sammen om madlavningen. Som blogger, kender jeg godt den problemstilling, og hvem kan sige sig fri for lige at tjekke instagram hen over en gryde med kartofler?
Overskuelighed:
Selve inddelingen af opskrifterne gav mening for mig. Som det fremgår af indholdsfortegnelsen er opskrifterne inddelt hovedsageligt efter tre overkategorier: Hverdagsmad, weekendretter og tilbehør.
De er hver delt ind i underkategorier, der under hverdagsmad hovedsageligt fokuserer på oprindelse: Suppe, one pot pasta, pastaretter, pizza, burger, asiatiske livretter, mellemøstens køkken, tex mex-køkkenet og indiske favoritter.
Weekendretter er delt ind i simreretter og steg.
Tilbehør er delt ind i salater, kartofler og saucer.
Selve opskrifterne er stillet klassisk op med en todeling af siden med ingredienser på den ene halvdel og fremgangsmåde på den anden.
Her og der, finder man også en dobbeltside med tips og tricks til netop det køkken man er ved at træde ind i. Om det så er hemmeligheden bag en god pizzadej eller hvordan man bedst anretter sit indiske spisebord, så er det i mine øjne ekstra guf til læseren.
Sværhedsgrad:
De fleste opskrifter er lige til at gå til. Hvis man har sit basislager af ingredienser i orden, er det meget få ting, man skal ud og købe. Der er selvfølgelig flere særingredienser i det indiske køkken, end i det italienske, men her har forfatteren sørget for, at der er nogle tips til lidt nemmere alternativer, som man kan skifte de ualmindelige ingredienser ud med – eller måske dem, der ikke er i sæson.
Her skal det nævnes, at man ikke skal forvente overdådige kullinariske oplevelser fra denne bog. Maden er lækker og simpel aftensmad, som vil tiltale flertallet. Retterne er alle nogen vi kender, men måske ikke lige kan huske, eller måske gerne vil udvikle videre.
Sammenhæng mellem billeder og opskrifter:
Har du set hendes billeder? Ann-Christines mad fremstår lækker og simpel, fordi billederne virker professionelle uden at være overpyntede. Der er f.eks. ikke puttet nuttede blomster og mærkelige nipsting ind over maden på billederne blot for at give et skønhedspift. Der er i stedet pyntet med de ting, som allerede er i opskriften, og på en måde, som man også selv ville kunne gøre forholdsvis hurtigt derhjemme. Billederne virker naturlige og realistiske – for ikke at nævne pivlækre og lige til at sætte tænderne i.
Tidsperspektivet:
De fleste opskrifter er tiltænkt 4 personer, pånær kapitlet om weekendretter, hvor antallet varierer fra 4-8 personer fra opskrift til opskrift. Under hver overskrift står også, hvor længe man skal sætte af til hver opskrift. Størstedelen af opskrifterne tager en halv til en hel time, men der er eksempelvis one-pot-pasta-opskrifterne, som kun tager 20-25 minutter eller simreretter, der tager længere tid end en time.
Efter min egen erfaring, passer tidsperspektivet med de opskrifter jeg har afprøvet fint, men det skal også nævnes, at jeg er mere end bare almindeligt hjemme i et køkken. Mad er en passion for mig, og jeg tilbringer mere tid i et køkken end gennemsnittet. En nybegynder skal nok lægge lidt tid til hver opskrift, mens en erfaren måske kan trække lidt fra. Generelt, passer det nok fint.
Alt i alt kan jeg kun anbefale AFTENSMAD fra Valdemarsro til alle jer, der trænger til god mad, som er let at lave. Se den som en grundbog – måske den nye Frk. Jensens?
Titel: Valdemarsro Aftensmad – 200 skønne livretter til hele familien
Forfatter: Ann-Christine Hellerup Brandt
Sidetal: 365
Forlag: Politikens Forlag
Se også vores anmeldelse af Grøn aftensmad
Er der et råvaregister? Jeg synes det gør det dejligt nemt at finde opskrifter når man har gang i noget “Tøm Køleskabet”.
Er der god kontrast mellem skrift og baggrund? Det var i en preiode meget populært at bruge pastelfarvet skrift enten til opskrifternes titel, eller også ingredienslisten. Jeg skipper faktisk kogebøger der ikke har brugervenlig tekst.
Ærgerligt at visse bogdesignere ikke tænker på læsbarhed – nogle gange lægges der tekst på en spraglet baggrund.
Hej Anne
Det er der desværre ikke. Der er et alfabetisk register bagerst, men det går på rettens navn i stedet for ingredienser. Der er også et register efter kategori (kød, bagværk, vegetar osv.)
Til gengæld er hendes app enormt brugervenlig (hvis man betaler for den). Her har hun en “tøm køleskabet” funktion.
Mht. læsbarhed er alt jo relativt. Overskrifterne er tydelige og selve teksten i opskriften ligeså. Til gengæld kan underrubrikkerne god være lidt mere utydelige, da de er en lidt smallere skrift. Der står dog kun “Ingredienser”, “Til servering” og “Fremgangsmåde”, så måske er det heller ikke så vigtigt. Der er god luft mellem afsnittene, så det kan man måske gætte alligevel. Se evt. billedet i anmeldelsen, hvor man kan se lidt af teksten. Det er et meget fint eksempel.
Jeg håber det kunne hjælpe.
Mvh.
Sara – Mellem Linjerne
Find på noget anet.