Forfatter: Osamu Dazai
Udgivelsesdato: Oprindeligt udgivet i 1948, men udkommer på dansk 23.05.2025
Første sætning: Jeg har set tre billeder af manden.
“Uegnet som menneske” udkom i 1948 i Japan, og er en af de mest læste bøger i Japan. Den fortæller historien om den unge Yozo, som gennem hele sit – alt for korte liv – lever med følelsen af ikke at slå til, og som aldrig helt kan finde sin plads eller sit værd i samfundet. Som barn forstår han at skjule sin frygt for mennesker ved at klovne, og på den måde undgår han at blive opdaget som den bedrager, han selv føler, han er. Det skræmmer ham helt ind til knoglerne, da en af hans klassekammerater gennemskuer ham og kommenterer: “Med vilje, med vilje”, da Yogo laver et særligt fald for at høste bifald og opmærksomhed fra sit publikum. Denne frygt for at blive gennemskuet følger ham resten af livet, og han prøver at holde frygten fra livet ved at bedøve sig selv med alkohol og stoffer. Men så snart rusen har lagt sig, bliver Yogo gang på gang konfronteret med den frygtelige sandhed: Han er uegnet som menneske.
Jeg har stadig intet begreb om, hvad det at være menneske vil sige
Japanske forfattere kan lege med sproget og skrive med en poesi, som er helt unik. Osamu Dazai har i den grad også ordet i sin magt, og gennem pinefulde beskrivelser af de tanker og observationer Yozo gør sig – først som barn og senere som voksen – får han tegnet et troværdigt og hjerteskærende portræt af et menneske, som aldrig lærer at leve. Sproget er mættet og sætningerne lange, og man får ikke lov at holde pause i læsningen undervejs. Det gør bogen noget tung at læse, særligt fordi man fastholdes i hovedpersonens tungsind og vej mod afgrunden hele bogen igennem.
Bogen gav mig associationer til J.D. Salingers “Forbandede ungdom”, som udkom tre år efter “Uegnet som menneske”. Begge bøger rummer en håbløshed og en jagt efter følelsen af at høre til, at falde til ro og at finde sin plads i samfundet. Hvor der trods alt er en smule håb i “Forbandede ungdom”, endte Osamu Dazai med at tage livet af sig selv som bare 39-årig, og tanken om selvmord er da heller ikke fjern for Yogo i romanen.
“Uegnet som menneske” er en bestseller verden over, og regnes for at være Osamu Dazais største bedrift. Jeg er glad for at have læst “Uegnet som menneske”, og jeg tror, vi alle engang imellem kan genkende frygten for at blive gennemskuet. Det var en trist skæbne, der ventede forfatteren, men efter at have fået et indblik i hans forpinte og nedbrudte sind, har jeg svært ved at se, hvordan livet kunne have formet sig anderledes for ham.