Napoli romanerne

Napoli romanerne

Napoli romanerne er en serie der indeholder 4 bøger. Bøgerne er skrevet af forfatteren Elena Ferrante, men der har været en del mystik om netop dette, da Elena Ferrante bare er et pseudonym og ingen ved hvem hun er.
Bøgerne tog verden med storm og det skadede heller ikke ligefrem, at folk blev så nysgerrige efter hvem forfatteren er.

I denne anmeldelse anmelder jeg serien, men går kun i dybden med “Min geniale veninde”. Det var faktisk en lidt svær beslutning, for jeg holder meget af hele serien, og derfor har jeg egentlig lyst til at anmelde hver enkelt bog. Men jeg synes generelt det er svært at anmelde 2ere, 3ere osv. og jeg vil dog vove at påstå, at hvis du kan lide “Min geniale veninde”, så læser du videre – på trods af hvad anmeldelserne ville sige.

I Napoli romanerne følger vi Elena og Lila gennem deres liv. Historien starter da Elena finder ud af at barndomsveninden Lila er forsvundet. Hun tager det egentlig ikke så tungt, da “det er typisk Lila”.
Herefter ser vi tilbage til 1950’erne, hvor pigerne har en hård opvækst i Napolis baggårde.
Pigerne starter skole og Elena, som fortæller historierne, bliver med det samme draget af Lilas dominerende og modige personlighed, og de to bliver hurtigt veninder.
“Lila dukkede op i mit liv i første klasse, og hun gjorde straks indtryk på mig, fordi hun var meget uartig.”

Deres liv udvikler sig meget forskelligt, på trods af de egentlig vokser op med de samme drømme. I mellemskolen får Elena nemlig lov til at fortsætte sin skolegang, mens Lila går ud af skolen og begynder at arbejde for sin far.
Her begynder de at leve to meget forskellige liv, men de møder stadig hinanden og er på den ene eller den anden måde, altid i den andens bevidsthed.

»Du er min geniale veninde, du skal blive den bedste af dem alle sammen, drenge og piger,« siger Lila.

En af de grunde til jeg elskede serien, er at man får lov at dykke ned i et fascinerende venskab.
Da historien strækker sig over så lang tid, lærer man karaktererne så godt at kende, at de nærmest føles som en del af ens egen vennekreds.
Lila og Elena er to komplekse karakterer og jeg elsker hvordan Elena Ferrante fortæller deres historie.

Serien bliver lavet til en HBO tv-serie og Odense Teater vil også lave et teaterstykke ud af den.
D. 30 august 2018 udkommer “Frantumaglia” af Elena Ferrante. Det er breve, mails, essays m.m. som giver os et fascinerende indblik i Elena Ferrantes romaner.
Så det er heldigvis ikke helt slut for os som elsker serien!

Napoli serierne kan kun anbefales herfra. Sproget er fantastisk og beskrivelserne af Napoli og veninders forhold er udover det sædvanlige.
Jeg tror aldrig jeg har læst noget der minder om, og jeg elskede hvert øjeblik, hvor jeg fik lov at læse om de to pigers liv.
Det er ærligt. Det er godt. Det er ondt. Det er fantastisk!
Jeg giver derfor Napoli romanerne 6 ud af 6 skrivepenne.

 

 

 

 

 

 

 

Rikke K

Relaterede indlæg

Et godt nyt år

Et godt nyt år

Harlem Shuffle

Harlem Shuffle

Svar