Mordet på en havfrue

Mordet på en havfrue

Hans Christian Andersen, en forfatter de fleste af os nok kender, både for hans skønne eventyr, men også en smule som person. Eller det tror vi. Dog er der så meget om hans person og liv vi ikke kender, og dette er denne roman kommet med et bud på. Mærkeligt nok var jeg længe om at tage hul på denne bog, og jeg vil da indrømme at jeg tænkte at plottet ikke helt holdt, var et lidt spøjst påfund og et jeg var bange for ville falde til jorden. Dette blev dog gjort til skamme, og jo mere jeg læste, jo mindre kunne jeg holde mig fra at læse videre.

Thomas Rydahl og Kazinski er denne gang gået sammen og har givet et bud på hvad der egentlig skete i H. C. Andersens liv i den tid han var i København, før han blev en kendt forfatter, og ikke nok med det, har de lagt en genistreg ind med en krimifortælling som er omdrejningspunktet for hele plottet.

Bogen foregår i Københavns gader, nogle som man kender ordlyden af i dag, og andre som er blevet glemt og omdøbt. Dog kan man som bosat i København følge nogenlunde med i bedrifterne og stederne, dog med en meget stor indskrænkning af det København vi kender i dag, som strækker sig langt ud over voldene, så at hovedstaden er forvandlet til det inderste, skal man dog lige vænne sig til. Med de gode beskrivelser er jeg dog ikke et sekund i tvivl om hvordan storbyen har set ud den gang, men de små gader, møget der flød og det store skæld imellem rig og fattig. Et meget interessant sted at komme tilbage til som læser.

“Hele sagen er som den pøl af lort, han lige har stået i.”

Personerne indbefatter bl.a. Hans Christian Andersen som sin egen figur, med alt hvad den indebærer. Ting man tror man ved om forfatteren er nedfældet med fine små detaljer, og digtet videre på. Hans gåpåmod i forhold til forfatterskabet, at ville skabe sig et navn, hans tro på sig selv, men dog ikke umiddelbart som den forfatter vi kender i dag.

Dertil har vi Molly. En skøge som skøger nu var, dog med en drøm gemt i det inderste af hendes hjerte, samt troen på at hendes liv kunne være noget andet, som også snart får et par opgaver, som overgår hendes fantasier, og som slet ikke er i tråd med det hun drømmer om.

Eventyrene er heller ikke gemt af vejen i romanen, så hvis man kender til dem, vil man nyde og smile hver gang man støder på en lille flig af noget genkendeligt, som er kommet igennem forfatternes krøllede hjernerog endnu, i bogen, ikke færdigtænkt til det rene eventyr, men blot er strøtanker.

“Det er åbenbart årstid for modbydelige førstegangsoplevelser.”

Selve plottet i krimien starter, som det så ofte gør, med mord – et mord på Mollys søster.

“En verden, der slog hendes søster ihjel, en verden, der tager mere, end den giver.”

H. C. Andersen bliver ved et tilfælde involveret, og har også pludselig sig selv i fokus, med en falsk dom over hovedet, med døden tilfælde, som han prøver at slippe for. Krimien indeholder dog langt mere end blot jagten på en morder. Det handler om frihed, længsel, identitet og håb og med en slutning som er så fin og forfærdelig at jeg næsten ikke kunne være i mig selv.

Denne bog giver så meget på krimifronten men også på det historiske. Den er gennemarbejdet, holder læseren i hånden og er enormt let at følge med i, men samtidig indeholder den enormt mange lag. Da jeg tidligere på året var til reception på bogen, slap nyheden om en 2’er også ud – og jeg glæder mig!

“Men lyset vil hellere se og elske og dø end at være blind og leve for evigt uden varme, uden kærlighed.”

Antal sider: 414

Forlag: Politikens Forlag

Rikke H

Jeg er 25 år, og bor med min kæreste på Vesterbro i København. Jeg er folkeskolelærer på 3.år på en skole i Brønshøj.

Relaterede indlæg

Krigens logik

Krigens logik

Svar