Bogklubben anmelder: “Alt det lys vi ikke ser”

Bogklubben anmelder: “Alt det lys vi ikke ser”

På dette års bogforum fandt vi anden bog, som bogklubben skulle læse. Vi faldt ret hurtigt over “Alt det lys vi ikke ser” og købte den. Forventningerne var høje, idet den vandt Pullitzerprisen i 2015 og anmelderne har været ovenud begejstrede – så vi var naturligvis spændte på, om vi ville være ligeså vilde med den.

I “Alt det lys vi ikke ser” møder vi blandt andet Marie-Laure, Werner og Reinhold von Rumpel.

Marie-Laure bor sammen med sin far tæt ved det naturhistoriske museum i Paris. Da hun er 6 år gammel, mister hun synet og vi “ser” verden gennem hende. For at gøre tilværelsen nemmere for Marie-Laure, laver faderen en præcis miniature model af deres kvarter, så hun kan finde rundt uden hjælp. Da nazisterne invaderer Paris, flygter Marie-Laure og hendes far til byen Saint-Malo. I tasken har de den uvurderlige diamant “Flammernes hav”, som de skal vogte med deres liv.

Werner bor på et børnehjem og da krigen starter, er han udemærket klar over, at når han bliver 12 år gammel, skal han arbejde i minerne. Hans interesse, og talent, for at reparere radioer, “redder” ham fra minerne og fører ham direkte i hænderne på nazisterne. Han bliver en del af Hitlerjugend og møder dermed en helt ny verden.

Reinhold von Rumpel er tyskernes diamant-ekspert og han er på jagt efter “Flammernes hav”. Han ved der findes fire styks af “Flammernes hav” – 3 kopier og en ægte. Rygtet siger, at den der er i besiddelse af diamanten, skal leve for evigt og da Reinhold  er dødeligt syg, leder han indædt efter “Flammernes hav”.

Werner, Marie-Laures og Reinholds veje mødes selvfølgelig en dag og dette møde ændrer deres liv.

De to fortællinger flettes fantastisk ind i hinanden og den røde tråd er tilstede gennem hele bogen.

Alle forventninger blev indfriet til denne fantastiske bog. Sproget er det første man lægger mærke til – det er så anderledes, befriende og livligt. Stor ros til både forfatter, Anthony Doerr, og oversætter, Mich Vraa. Det er så skønt at læse en bog, hvor hver sætning er en lille gave. Bogen er spændende og kapitlerne korte og med interessante overskrifter som “To dåser”, “Nøglerummet”, “Den svageste” og “Musik 1”. Dette er med til at siderne nærmest vender sig selv.
Denne bog er et must-read. Den skal læses! Du kan næsten ikke andet end at holde af den. En ting er sikker – jeg skal stensikkert læse mere af Anthony Doerr.

Vi giver derfor denne bog:

Titel: Alt det lys vi ikke ser

Originaltitel: All the light we cannot see

Forfatter: Anthony Doerr

Romanen indledes med to citater:

“I august 1944 blev den historiske fæstningsby Saint-Malo, den smukkeste juvel på Bretagnes Smaragdkyst, næsten fuldstændig ødelagt af ild … af de 865 bygninger inden for bymuren stod kun 182 tilbage efter branden, alle med større eller mindre skader.”
– Phillip Beck

“Uden radioen ville det ikke have været muligt for os at tage magten eller at bruge den på den måde vi gjorde.”
– Joseph Goebbels.

Rikke K

2Kommentarer

  1. Jeg købte den selv da den kom på dansk, men jeg læse 200 sider og var bare ikke fanget 🙁 Det kan være nu hvor den har ligget i et godt stykke tid, at jeg skal prøve at tage den frem og læse den igen, og forhåbentlig blive fanget.

    1. Nogle gange er det jo dårlig timing.. Vi er i hvert fald alle tre imponerede. Men 200 sider er også meget, hvis man ikke er fanget af den, kan man sige. – Rikke K

Svar