Violeta

Violeta

Forfatter: Isabel Allende

Udgivelsesdato: 7. april 2022

Første sætning: Elskede Camilo, hensigten med disse sider er at efterlade dig et vidnesbyrd.

Isabel Allende er tilbage med endnu en storslået roman. Denne gang følger vi den chilenske kvinde Violeta gennem et brev, hun skriver til sit barnebarn, Camilo. I brevet fortæller hun om sit liv, om de vigtigste personer og små som store begivender, der har været med til at forme både hende og hendes elskede hjemland.

”Jeg blev født i 1920 under den spanske syges pandemi, og jeg dør under coronavirussens pandemi”

Violeta bliver født i 1920, da den spanske syge raser. Hendes velhavende familie slipper forholdsvis let igennem krisen, men da den store depression rammer Chile, mister familien alt og må flytte ud på landet, hvor et helt nyt og anderledes liv venter.

Igennem de næste 100 år følger vi Violeta og hendes op- og nedture i livet sideløbende med Chiles historie, der bestemt også indeholder mørke kapitler. Violeta finder kærligheden ad flere omgange, og hun bliver en dreven iværksætter, men da hendes børn begynder at leve deres eget liv, medfører det både kærlighed og sorg, som hun ikke havde kunne forestille sig.

Bipersonerne i fortællingen om Violeta er til tider endnu mere fascinerende end hovedpersonen selv. Vi mødes blandt andet den engelske Miss Taylor, som bliver Violetas guvernante. Hun og Teresa, som de lærer at kende senere, bliver en del af kampen for kvindefrigørelse, og Teresa må tilbringe en del af sit liv i fængsel.

Ligeledes var jeg glad for det gamle ægtepar, Lucinda og Abel, som Violetas familie flytter ud til på landet. Ægteparret er lærere og da der ikke er en lokal skole, rejser de rundt og underviser børn, hvor end de møder dem. Med tiden tager Violeta med dem og får på den måde selv en uddannelse.

Man kan ikke fortælle Chiles historie uden at berøre militærkuppet i 1973, hvor Pinochet tog magten. Årene med diktatur fylder også meget i bogen, men perioden med tortur og frygt er nænsomt beskrevet.

”Violeta” er en smuk og rørende fortælling om kærlighed, om at være uafhængig kvinde, om Chile, om familie og om den farverige og fantastiske rejse, livet kan være.

Mette

Bor i Kokkedal med min mand og mine to teenagere. Til dagligt underviser jeg udskolingsklasser i dansk og engelsk.

Relaterede indlæg

Svar