”Politikens Læs-selv serie”
Prutter er bare sjove – uanset hvor gammel man bliver. Og edderkopper er klamme. Og mennesket er et fantastisk og underligt væsen. I tidens løb er der udgivet mange fagbøger til de yngste læsere om naturvidenskab, men de bøger har ofte det til fælles, at leverer fakta i et objektivt og ofte nøgent sprog.
Det har Vicky Knudsen og Johan Olsen, som mange kender fra podcasten ”Vildt naturligt”, bestemt sig for at ændre på. Makkerparret har netop udgivet tre bøger til Politikens Læs-selv serie, som er en serie af fagbøger for let øvede læsere, og som i den grad vinder læserne med det sjove og personlige sprog, som er skrevet helt og aldeles gennemført i børnehøjde.
I bogen ”Klamme dyr” går Vicky Knudsen tæt på blandt andet hugorme, sølvkræ og marie-høne-snylte-hvepse. Titlen ”Klamme dyr” vil helt sikkert fange den unge læsers opmærksomhed, men i virkeligheden kunne bogen lige så godt have hedder ”Superseje dyr”, for hvis man kender Vicky Knudsen fra podcasten ”Vildt naturligt”, så ved man, at de klamme dyr, ifølge hende, er nogle af de mest fascinerende og seje dyr.
”Edderkopper er super-seje” og ”Hvis man tør stoppe op for at kigge, er edderkopper virkelig seje. De har flotte farver og former. Og den måde, de parrer sig på, er ikke kedelig”.
Johan Olsen, som har fået megen ros for sine tidligere udgivelser: ”Bogen om alting”, ”Hvad er et æg?” og ”Et prik, der ændrede verden”, har kastet sig ud i en mere kemisk-biologisk fortælling i dobbeltbogen ”Hvad er en prut?” og ”Hvad er en bussemand?”. På både morsom og spændende vis bliver læseren ført igennem en videnskabsmands forklaring på, hvad prutter og bussemænd består af, hvorfor de er klamme og hvorfor de er helt naturlige.
”Alle folk prutter. Hvis de siger, at de ikke gør det, er det løgn. Næsten alle dyr prutter, hvis de har et anus, både køer, larver, fisk og hvaler”.
Begge bøger slutter med et billede af en kridttavle, hvor bogens hovedpointer opsummeres.
I bogen ”Mennesket” er Johan Olsen og Vicky Knudsen gået sammen i en fortælling om mennesket. Den unge læser bliver på fin vis introduceret for Charles Darwin, og man kommer forbi forskellige aber, hobbitter og neanderthalere, indtil man når det menneske, som vi kender i dag. Herfra fortæller forfatterne om mennesket, som var vi en helt almindelig dyreart. Vi læser om menneskets udbredelse, hvad mennesket kan lide at spise, hvordan mennesket parrer sig og hvad mennesket kan lide at lave, og der kommer også en slet skjult løftet pegefinger til os.
”Selvom mennesket er klogt, er det ret selvfedt. Det er ligeglad med alle de andre arter, som bor ved siden af det. Og det er mange arter. Mennesket tænker meget på penge. Når det skal tjene penge, er det ligeglad med andre dyr”.
Vicky Knudsen og Johan Olsen skriver begge i en humoristisk og medrivende tone, og som læser kan man ikke andet end at blive revet med af deres entusiasme og begejstring for biologi og natur.
Serien henvender sig til de unge læsere fra ca. 8 år, som er videbegærlige og interesserer sig for verden og naturen omkring os, og så er bøgerne oplagte til gode samtaler om videnskab med forældre.
Personligt glæder jeg mig til at læse videre i dem med mine niecer på 3 og 6 – den ældste har allerede spurgt, hvornår vi skal læse sammen igen, og om hun må få bøgerne med i skole og vise dem til sine klassekammerater.