Min kone

Min kone

Forfatter: Karin Heurlin

Udgivelsesdato: 30/5 2022

Første sætninger: “Min kone er en frisk pige. Det synes jeg. Hun er ikke så høj. Men heller ikke lille. Hun er nok sådan lige midtimellem. Og så er hun venstrehåndet.”

Michael er en mand i fyrrerne, og han lever et stille og forudsigeligt liv med sin kone og deres datter, Sofie. Sofie er teenager og pakker sig ind i høretelefoner og en alt for stor hættetrøje, og hun spiser Minifras med alt for meget mælk.

Michael og hans kone begynder i parterapi, da hans kone mener, at de skal have hjælp til at komme videre i deres forhold.

På jobbet står Michael overfor en større omlægning af it-strukturen, og selvom han flere gange sætter ord på en bekymring overfor direktøren, får han at vide, at han ikke kun skal se hullerne i osten.

Alt i alt er Michael en meget fornuftig mand, men da han bliver presset og afvist fra alle sider, kommer han til at gøre noget dumt i baglokalet på jobbet, og det kaster ham ud i hans livs krise.

”Min kone” er en fortælling, som mange vil kunne relatere til. En humoristisk beskrivelse af den krise, der rammer mange par, når man pludselig en dag kigger op og tænker: ”Skal det her være mit liv resten af livet? Flexitarkasse fra Aarstiderne, en fornuftig bil, arbejde 8-16 og ikke så meget at tale med hinanden om”?

De første kapitler var lidt lange, og jeg følte lidt, at forfatteren skar problemerne og personerne ud i pap for os. Men der var alligevel noget ved bogen som fangede mig, og jeg er virkelig glad for, at jeg læste den til ende.

Jeg fik stor sympati for hovedpersonen Michael. Ja, han var en klovn, og han skulle have holdt fingrene for sig selv. Men jeg kan ikke lade være med at føle, at hans kone også havde et ansvar for at skubbe ham fra sig og forvente, at han dels kunne læse hendes tanker, og at han kunne være noget andet, som han ikke er.

Michael gjorde det, som han troede, konen forventede af ham, og han blev virkelig overrasket, da det gik op for ham, at hun havde nogle helt andre tanker og forventninger. For eksempel, da Michaels kone viser ham et billede fra Instagram af en buket blomster, som søsteren har fået af sin mand og bebrejder Michael, at han aldrig kommer med blomster. Da Michael så kommer hjem med en buket blomster, der ligner den på billedet, er det også galt, for ”du skulle jo ikke komme hjem med de samme blomster, som dem min søster fik”.

Sådan tror jeg, der er mange mænd og kvinder, der går galt af hinanden i ægteskabet, og hvis bogen har et budskab, så er det at tale sammen, før det er for sent.

Alt i alt er “Min kone” en hverdagsfortælling, som de fleste af os vil kunne genkende i større eller mindre grad, og så er den fortalt af en mand som Michael, som sjældent får ordet i samfundsdebatten om ligestilling og mænd og kvinders rolle i hjemme og ægteskabet. Og det er både forfriskende og interessant at høre Michaels syn på livet og ægteskabet.

Mette

Bor i Kokkedal med min mand og mine to teenagere. Til dagligt underviser jeg udskolingsklasser i dansk og engelsk.

Relaterede indlæg

Svigermoren

Svigermoren

Jeg var betjenten

Jeg var betjenten

Svar