Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen
Udgivelsesdato: 30/3 – 2022
Første sætning: London, 5. januar 1886. Månen er et snitsår på himlen.
Kenneth Bøgh Andersen er tilbage med endnu et brag af en roman – denne gang har mesteren af gys og suspense kastet sig over Robert Louis Stevensons ”Jekyll & Hyde”.
Kenneth Bøgh Andersen har i en ny trilogi sat sig for at genfortælle tre af fortidens største klassikere inden for gysergenren; ”Frankenstein”, som udkom sidste år, ”Dracula”, som udkommer næste år, og ”Jekyll & Hyde”, som udkommer i dag.
Jeg var vild med Kenneth Bøgh Andersens udgave af ”Frankenstein”, og havde derfor høje forventninger til ”Jekyll & Hyde” – og jeg blev bestemt ikke skuffet. Fortællingen om Dr. Jekylls udforskning af det onde, som bor i os alle, kombineret med Kenneth Bøgh Andersens fantastiske sans for at lege med sproget, for slet ikke at tale om de eminente illustrationer af Rasmus Jensen, krøb under huden på mig, og holdt mig fanget – også efter, jeg var færdig med bogen.
I romanens anslag, som er en af Kenneth Bøgh Andersens tilføjelser til den oprindelige historie, møder vi en lille pige, Molly, som skal hente byens doktor midt om natten, da hendes lillebror er syg. På vej tilbage fra doktoren, støder Molly ind i en mand, som vælter hende omkuld på brostenene.
”Han fylder hele verden, og hans ansigt er fortrukket i en sær blanding af raseri og nydelse. Knurrende løfter han sin læderstøvle, den sorte hæl skinner i lyset fra gadelampen, og i de mareridt, der vil plage Molly resten af hendes liv, kommer støvlen susende mod hendes ansigt, knuser hendes næse, kæbe og tænder…”
Det sidste hun hører, inden hun brutalt bliver gennembanket af manden, er en dyrisk hvæsen. Molly ved det ikke, men gerningsmanden er Dr. Jekylls alter ego, Mr. Hyde.
Herfra skifter fortællestemmen mellem advokaten Gabriel Utterson, doktoren Henry Jekyll og dennes onde alter ego, Edward Hyde.
Gabriel Utterson hører om episoden med Molly og overfaldet, og han forfærdes, da det går op for ham, at overfaldsmanden, Edward Hyde, har til huse hos hans gamle ven, Henry Jekyll. Han nærstuderer derfor Dr. Jekylls testamente, som er i Uttersons varetægt, og han undrer sig over en bestemt formulering i testamentet:
”I tilfælde af min død eller forsvinden – det vil sige et uforklaret fravær i en periode på over tre måneder – tilfalder hele min formue min ven og assistent Edward Hyde”
Utterson beslutter sig for at opsøge Henry Jekyll og forstå, hvorfor denne højtagtede doktor vil omgås en voldsmand som Edward Hyde, men Henry Jekyll affærdiger ham venligt. Herefter forsøger Utterson at finde frem til sandheden om Edward Hyde, men Henry Jekyll vil for alt i verden holde sandheden skjult. Og Utterson skal passe på, for han ved ikke, hvilken ondskab han er på vej til at sætte sig op imod.
Da fortællestemmen skifter til Henry Jekyll, hører vi om doktorens besættelse af at skabe en mikstur, der vil gøre det muligt at komme i kontakt med ens inderste drifter og lyster og sætte dem fri i en anden person. Det lykkes for ham, men langsomt opdager han til sin rædsel, at han ikke længere har kontrol over Edward Hyde. Han har åbnet døren til djævelen, og;
”Nogle døre er det bedst at holde lukket”
Hvor der i den oprindelige fortælling af Robert Louis Stevenson ikke står meget om, hvad Hyde fortager sig om natten, har Kenneth Bøgh Andersen valgt at tage læseren med helt tæt på. Vi bliver vidner til mishandling af tiggere, mordet på sir Danvers Carew, og vi hører henkastede bemærkninger om hans omgang med kvinder. Man får klare associationer til Jack the Ripper, som huserede i London to år efter udgivelsen af Stevensons roman.
Ligeledes bliver vi delagtiggjort i Henry Jekylls tanker og hans konstante splittelse imellem nydelsen ved at flygte ind i Edward Hydes karakter og udleve alle sine inderste og mørkeste fantasier og den frygtelige anger, der rammer ham, når han igen bliver sig selv.
Der er en grund til, at ”Jekyll & Hyde” har fået status som klassiker, og med denne genfortælling har gysets mester, Kenneth Bøgh Andersen, sikret, at de nyere generationer også vil elske at læse den.
Det er en fantastisk spændende og uhyggelig historie om facader, hemmeligheder og ondskab, der handler om det mest skræmmende uhyre af alle: Det, som bor inde i os selv.