Anna O

Anna O

Forfatter: Matthew Blake
Forlag: People’s
Genre: Psykologisk thriller
Udgivelsesdato på dansk: 5/5 2024
Sider: 466
Første sætning:
“I am terrified by this dark thing
that sleeps in me.” – Sylvia Plath

Jeg har ikke læst en krimi, thriller eller andet tilnærmelsesværdigt uhyggeligt, siden jeg fødte min søn for lidt over 2 år siden. Hvilket er vildt, for hver anden bog jeg læste før i tiden, var i den genre. Indtil for lidt over en uge siden, da jeg fik tilsendt “Anna O” uopfordret og manglede noget at læse. Så jeg gik i gang, vel vidende at det sikkert ikke ville lykkes at læse den færdig.
Der tog jeg grueligt fejl.

På bagsiden af bogen står følgende:

I 2019 var Anna Ogilvy en talentfuld ung forfatter med en lysende fremtid foran sig. Men en nat dolkede hun – tilsyneladende uden grund – to mennesker til døde, faldt i søvn, og siden er hun ikke vågnet op. Hendes dybe søvn omtales af neurologer som ”traumatisk tilbagetrækningssyndrom”, en sjælden psykosomatisk funktionel lidelse. Tabloidpressen kalder hende ”Tornerose”.

I 2023 arbejder Dr. Benedict Prince som retspsykolog og ekspert i søvnrelaterede drab. I sin tid som konsulent på The Abbey, en søvnklinik, der ligger på Londons berygtede Harley Street, har han studeret patienter, der har været anholdt for drab, men ikke kan huske deres forbrydelse.

Da det ser ud, som om Anna måske vil komme til sig selv, må Benedict finde ud af, hvad der virkelig skete den aften, og om Anna skal anklages for mord, når hun endelig vågner op.

Anna har altså tilsyneladende slået sine to bedste venner ihjel, hun har skrevet en tilståelse på WhatsApp til sine forældre og så har hun sovet i fire år. Nu er der kommet nye informationer i sagen og derfor bliver Ben (Dr. Benedict Prince) sat på opgaven med at få vækket Anna. Det skal gøres forsigtigt og langsomt og for at kunne vække hende, er han nødt til at lære Annas liv og familie at kende og dykke grundigt ned i sagen.
Han vender tilbage til begivenhederne op til mordet, for at finde ud af hvad der kan være skyld i at Anna slog dem ihjel. For hvis hun gjorde det, gjorde hun det så i søvne eller med fuldt overlæg? Og er der sket noget i ugerne og månederne op til mordet, som kunne udløse et mord i søvne?

“Anna O” er forfatterens debutroman. Bogen fik en flyvende start, da den blev solgt til 16 lande på 48 timer og i skrivende stund er bogen solgt til mere end 30 lande.

Spørgsmålet denne bog stiller, er: “Kan man begå mord, mens man sover?” Og det kan man. Matthew Blake, forfatteren af denne bog, bruger dette uhyggelige fænomen som omdrejningspunktet for hele bogen.
Historien fortælles primært gennem Ben og gennem Annas dagbogssider, og den skiftende fortællervinkel er virkelig med til at gøre denne her bog vanvittig spændende. Jo længere ind i historien man kommer, jo flere fortællervinkler bliver der tilføjet og det fungerer virkelig godt, for man bliver hele tiden lokket til at læse et kapitel mere.
Udover et genialt plot, som virkelig er gennemtænkt, formår Matthew Blake at bruge dette til at skabe en meget, meget spændende bog, som man på ingen måde kan slippe igen.

“Anna O” er en virkelig fængslende bog, som fanger én fra første til sidste side. Man gætter, gætter og gætter og bliver alligevel overrasket gang på gang.
Hvis du har brug for en virkelig spændende thriller, så er “Anna O” det perfekte valg. Og jeg lover ikke at du får helt nemt ved at lukke øjnene om natten 😉

Jeg giver “Anna O” fem skrivepenne

Tagget i:

Rikke K

Svar